11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Filmski skauti posjetili Crnu Goru

Izvor: Foto: Filmski centar Crne Gore

Kultura

Comments 0

Filmski skauti posjetili Crnu Goru

Izvor: Filmski centar Crne Gore

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Prethodne sedmice je ekipa iskusnih britanskih skauta za lokacije obilazila Crnu Goru, uključujući Boku Kotorsku i Herceg Novi, a povod je predstavljanje naše zemlje na sajmu filmskih lokacija FOCUS, koji će početkom decembra biti održan u Londonu.

Boravak pet skauta iz Velike Britanije i urednice portala thelocationguide.com organizovali su u saradnji Filmski centar Crne Gore i organizacija FOCUS iz Londona, a skauti su odabrani po veoma strogim kriterijumima. Filmski profesionalci koji su bili angažovani na nekim od najvećih svjetskih produkcija, obišli su i lokacije u Novom i Boki, rekao je direktor Filmskog centra Sehad Čekić.

“To su ljudi koji su radili na najvećim mogućim produkcijama, od Marvelovih blokbastera, preko filmova poput “Mission impossible” i “James Bond”. Oni su proveli pet dana u našoj zemlji i obišli su veliki dio Crne Gore. Krenuli su iz Tivta, bili su u Herceg Novom, na Luštici, po cijeloj Boki Kotorskoj, dalje prema Ulcinju, kao i na sjeveru Crne Gore i planinama, tako da su stekli dobar utisak o onome što Crna Gora može da ponudi kada je riječ o lokacijama”- kazao je on.

Osim ljepote i atraktivnosti lokacija, za dalji razvoj Crne Gore kao filmske destinacije, veoma su bitni i uslovi koji prate snimanje.

“Sa druge strane, oni su se raspitivali o uslovima, interesovale su ih sve one servisne informacije, naš sistem podsticajnih mjera, sve ono što mi možemo da ponudimo inostranim ekipama kada dođu u Crnu Goru. Mislim da su otišli sa izuzetno lijepim utiskom o gostoprimstvu u Crnoj Gori, o onome što mi pokušavamo da uradimo, ali prije svega zaista su bili oduševljeni lokacijama koje su vidjeli”.

Kada je riječ o profesionalnoj podršci i benefitima, Filmski centar Crne Gore je preduzeo jedan sveobuhvatan koncept, kako bi privukli najveće produkcije da snimaju u našoj zemlji.

“U ovaj proces je uključeno više javnih institucija, razvijamo potencijale, pratimo šta radi naša konkurencija i čini mi se da smo jako progresivni u tom dijelu normativnog okvira. Veliki je broj snimanja u Crnoj Gori, međutim moramo znati da se podsticajne mjere koje su u Crnoj Gori na snazi ne odnose na sve vrste snimanja. Ogroman broj snimajućih dana prethodne godine se ticao advertising-a, tu su bile i televizijske serije, i sve neke druge akcije, ali ono što mi želimo da pokušamo, i da uspijemo, je da dovedemo još veće kompanije u Crnu Goru. Za njih se polako pripremamo, a jako je bitno ovdje biti vrlo pažljiv i imati osjećaja za ono što su standardi u poslu kojim se bavimo. Želimo da u onom trenutku kada kod nas dođu najveće produkcije, da izađu iz Crne Gore sa jednom lijepom slikom, a ta lijepa slika obično je kombinacija onoga što su imali od lokacija, i sa druge strane onoga što su dobili kao profesionalnu podršku”, poručio je Čekić.

Obilazak lokacija i prateće aktivnosti organizovane su u saradnji Filmskog centra Crne Gore, organizacije The Location Guide i Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, a podršku je pružila i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Sajam filmskih lokacija FOCUS, na kome će se predstaviti i Crna Gora, biće održan 3. i 4. decembra u Londonu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR