Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

Postavka koja će biti dio Muzeja Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) otvorena je večeras u sjedištu nacionalnog javnog servisa u Podgorici, na svečanosti koja je upriličena povodom proslave 75 godina RCG i 55 godina TTVCG.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, postavka ima više stotina eksponata, a njeni autori su Marina Čelebić i Vladislav Ivanović.

Postavku je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao da večerašnji događaj ima posebno značenje, jer postavka vjerno svjedoči ne samo o hronologiji rada javnog servisa, već i o istorijatu radija i televizije u Crnoj Gori.

On je rekao da je postavka prije svega vjerno hronološko svjedočanstvo iskoraka, trendova, a time i razvoja medija.

„Od 1944. godine i Radija Cetinje, preko 1949. i Radija Titograd, sve do 1964. i Televizije Crne Gore, a kasnije i uspostavljanja čitave mreže lokalnih radijskih i televizijskih stanica, stvarana je impozantna baza podataka i predmeta, koja ovom postavkom dobija svojevrstan prezenterski okvir“, naveo je Bogdanović.

On smatra da će planirani muzej RTCG omogućiti i uvid u razvoj crnogorskog političkog života, ekonomije, kulture i sporta.

„Jer sve što će u njemu moći da se vidi predstavlja nezaobilaznu značenjsku, a nerijetko i prekretničku tačku u hronologiji naše novije istorije“, naglasio je Bogdanović.

Urednica programskog arhiva u RTCG Snežana Rakonjac istakla je da je ideja o uspostavljanju muzeja javnog servisa potekla prije gotovo deset godina.

„Naša ideja vodilja bila je da sačuvamo od zaborava, trajno zaštitimo i prezentujemo dio vrijednog nasljeđa nastalog tokom višedecenijskog rada dva najstarija elektronska medija u Crnoj Gori, ali i da u godini jubileja i na ovaj način iskažemo poštovanje i zahvalnost svima koji su stvarali istoriju naše kuće, a time i medijsku istoriju naše države“, navela je Rakonjac.

Kako je kazala, postavku čine eksponati, počev od onih koji podsjećaju na 1904. godinu i prvu bežičnu štaciju na Voluijici.

U zbirci tehničkih uređaja, navela je Raonjac, izloženi su i mikrofoni i kamere „pred kojima su stajali učesnici Mojkovačke bitke, heroji Drugog svjetskog rata, udarnici, državnici, naučnici, filmske zvijezde i naši sugrađani iz svih krajeva Crne Gore“.

„Sa druge strane ovih uređaja bila je brojna stvaralačka porodica različitih profesionalnih profila koja je tokom 75 radijskih i 55 televizijskih godina iz dana u dan bilježila život i istoriju Crne Gore“, dodala je Rakonjac.

Ostavi komentar

0/300