Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izložba ,,Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture”

| Postavio/la: Ana Ašanin

Izložba ,,Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture”

Izložba ,,Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture”, biće otvorena u srijedu 20. novembra, u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, u 18 sati.

''Riječ je o najvećoj i najreprezentativnijoj izložbi na temu Bokeljske mornarice, na kojoj je predstavljen dio bogate istorije jednog od najstarijih udruženja pomoraca na svijetu, čije viševjekovno postojanje svjedoči o bogatoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke – pored predmeta iz vlasništva Bokeljske mornarice biće predstavljena i umjetnička djela, eksponati i vrijedni dokumenti iz vlasništva Pomorskog Muzeja Kotor, Arhiva Crne Gore i Bokeljske Mornarice'' – navodi se u saopštenju.

Nastanak Bokeljske mornarice vezuje se za donošenje relikvija Svetog Trifuna u Kotor 13. januara 809, kada se mletački brod, koji ih je prevozio iz Carigrada za Veneciju, zbog oluje sklonio u Boku. Relikvije sveca u grad je unijelo nekoliko pomoraca.

Tih nekoliko pomoraca predstavljaju začetak institucije Bokeljske mornarice. 1200 godina je dug istorijski period u toku kojeg je mornarica preživjela mnoge dramatične, burne i interesantne događaje i igrala značajnu ulogu u pomorskoj i kulturnoj istoriji kojoj će izloženi eksponati na izložbi svjedočiti – zaključuju organizatori u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300