Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Odluka Komiteta ohrabrujuća za upis Bokeljske mornarice

| Postavio/la: Milena Aprcović

Odluka Komiteta ohrabrujuća za upis Bokeljske mornarice

Međuvladin komitet za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a, koji je proteklih dana zasijedao u Bogoti, uz prisustvo crnogorske delegacije koju je predvodio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, prepoznao je važnost Bokeljske mornarice i otvorio mogućnost za njen upis na Listu zaštićene nematerijalne baštine u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo kulture. 

U obrazloženju, predsjednica Evaluacionog tijela Bak Sangmee istakla je da Bokeljska mornarica objedinjuje seriju aktivnosti, praksi i rituala povezanih sa donošenjem moštiju Svetog Tripuna u Kotor 809. godine, u kome su pomorci igrali značajnu ulogu.

"Na osnovu informacija iz dosijea, nominacija u potpunosti zadovoljava kriterijum R5 za upis na Reprezentativnu listu. Evaluaciono tijelo potvrđuje da je Bokeljska mornarica uključena u Registar kulturnih dobara Crne Gore 2013. godine, od Uprave za zastitu kulturnih dobara, koja je odgovorno tijelo za vođenje registra. Ipak, Evaluciono tijelo smatra da treba dodatno pojasniti kreitrijume R1-R4. Evaluaciono tijelo smatra da dosije treba dodatno da pojasni više o prirodi samog elementa", rekla je ona.

U mišljenju Evaluacionog tijela ističe se da su mnoge aktivnosti, prakse i rituali pomenuti, ali nema detaljnijih informacija o njihovoj prirodi, društvenim funkcijama i kulturnom značenju.

Dosije se fokusira na vidljivosti i svijesti o značaju samog elementa, ističući vrijednosti Bokeljske mornarice i njenu povezanost sa lokalnim identitetom.

Predloženim mjerama nedostaju mjere zaštite usmjerene na moguće opasnosti od uticaja turizma. Dosije ne daje preciznu informaciju o mehanizmima i metodologiji rada sa Bokeljskom mornaricom i širom lokalnom zajednicom. Iz tog razloga, Evaluaciono tijelo predlaže da se usvoji Odluka o dopuni nominacije Bokeljske mornarice - stoji u mišljenju tog tijela.

Ministar Bogdanović kazao je kako Crna Gora izuzetno cijeni stavove UNESCO u vezi sa nominacijom Bokeljske mornarice.

"Uvažavamo zaključke Evaluacionog tijela, koje prepoznaje važnost Bokeljske mornarice i otvara mogućnost za njen budući upis na Reprezentativnu listu.

Kulturna politika Crne Gore je zasnovana na UNESCO konvencijama i drugim standardima. Za nas, stoga, liste za nematerijalnu bastinu nijesu platforma za takmičenje, a lokalne zajednice nijesu objekti, već subjekti u intenzivnoj saradnji. Imajući to u vidu, mi ćemo pažljivo pratiti preporuke Evaluacionog tijela i poboljšati dosije, kako bismo ga iznova podnijeli u narednom nominacionom ciklusu. Sigurni smo da će Bokeljska mornarica, koja već 12 vjekova čuva najvažnije vrijednosti čovječanstva, sa svojom multikulturalnošću i multietničnošću, kada se jednom upiše, obogatiti svjetsku kulturnu baštinu i upravo iz tog razloga ostati otvorena za sve one koji dijele iste vrijednosti", naglasio je ministar Bogdanović.

Predstavnici crnogorske delegacije informisali su Komitet da je u procesu naše prve nominacije cijela procedura sprovedena transparentno te da je prikupljeno više od 300 saglasnosti lokalne zajednice - počev od mornara i kapetana, sve do njihovih porodica, predsjednika opština i direktora različitih institucija, dodaju iz Ministarstva kulture. 

"Dodatan izazov bila je i činjenica da Bokeljska mornarica predstavlja kompleksan element nematerijalne baštine, pa je tradiciju dugu 12 vjekova teško svesti na jednostavnu formu, kakav je UNESCO dosije.

U okviru konferencije, ministar Bogdanović imao je odvojene susrete sa generalnom direktoricom UNESCO Odri Azule, ministarkom kulture u Vladi Kolumbije Karmen Injes Vaskez Kamaćo, te neformalan susret sa predsjednikom Kolumbije Ivanom Duke Markezom.

Uz to, crnogorska delegacija imala je više susreta sa predstavnicima Sekretarijata UNESCO-a, odnosno 24 države članice Međuvladinog komiteta", zaključeno je u saopštenju. 

Ostavi komentar

0/300