7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba "I bi slovo" povodom 500 godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina

Kultura

Comments 0

Izložba "I bi slovo" povodom 500 godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Izložba Narodnog muzeja Crne Gore "I bi slovo", vajara Milivoja - Miška Babovića, biće otvorena sjutra  u 19 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Autorskim, umjetničkim projektom Miška Babovića, Narodni muzej obilježava 500 godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina i rukopečaćenje prvih crkvenih knjiga - Psaltira i Službenika, 1519. godine u njegovoj radionici u Veneciji.

Kako se navodi u saopštenju, na izložbi će biti prikazane skulpture, reljefi, grafike, fotomontaže maketa spomenika u eksterijeru i fotografije.

"Da pisana riječ, pored fundamentalne, komunikativno-interaktivne uloge prenosioca značenja/poruke, prosvjećenja i edukacije, ima i vrlo značajnu esetsku, i u te svrhe primjenljivu vrijednost, pokazuje Miško Babović svojim umjetničkim djelima. Artikulišući Božidarova slova u različitim medijima - skulpturi, grafici, fotografiji, inastalaciji, ljepota likovnosti inicijala i drugih slova, ornamentalnih ukarasa, vinjeta, lozica, kao i ostalih dekorativnih elemanta, očituje se u Babovićevim radovima kroz stari/novi kontekst i ambijent", zapisala je u tekstu kataloga koji prati izložbu direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

Milovoje Miško Babović rođen je 1953. u Petnjiku kod Berana. Godine 1979. diplomirao na Vajarskom odsjeku FLU Beograd u klasi prof. Nikole Jankovića.

Četiri godine kasnije magistrirao je na istom odsjeku u klasi prof. Vojina Stojića. Član je ULUCG. Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Izložba će biti otvorena do 25. marta 2020.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR