Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izložba "I bi slovo" povodom 500 godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina

| Postavio/la: Ana Ašanin

Izložba "I bi slovo" povodom 500 godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina

Izložba Narodnog muzeja Crne Gore "I bi slovo", vajara Milivoja - Miška Babovića, biće otvorena sjutra  u 19 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Autorskim, umjetničkim projektom Miška Babovića, Narodni muzej obilježava 500 godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina i rukopečaćenje prvih crkvenih knjiga - Psaltira i Službenika, 1519. godine u njegovoj radionici u Veneciji.

Kako se navodi u saopštenju, na izložbi će biti prikazane skulpture, reljefi, grafike, fotomontaže maketa spomenika u eksterijeru i fotografije.

"Da pisana riječ, pored fundamentalne, komunikativno-interaktivne uloge prenosioca značenja/poruke, prosvjećenja i edukacije, ima i vrlo značajnu esetsku, i u te svrhe primjenljivu vrijednost, pokazuje Miško Babović svojim umjetničkim djelima. Artikulišući Božidarova slova u različitim medijima - skulpturi, grafici, fotografiji, inastalaciji, ljepota likovnosti inicijala i drugih slova, ornamentalnih ukarasa, vinjeta, lozica, kao i ostalih dekorativnih elemanta, očituje se u Babovićevim radovima kroz stari/novi kontekst i ambijent", zapisala je u tekstu kataloga koji prati izložbu direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

Milovoje Miško Babović rođen je 1953. u Petnjiku kod Berana. Godine 1979. diplomirao na Vajarskom odsjeku FLU Beograd u klasi prof. Nikole Jankovića.

Četiri godine kasnije magistrirao je na istom odsjeku u klasi prof. Vojina Stojića. Član je ULUCG. Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Izložba će biti otvorena do 25. marta 2020.

Ostavi komentar

0/300