12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Januarski repertoar CNP-a

Kultura

Comments 0

Januarski repertoar CNP-a

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Opera „La Boheme“ Đakoma Pučinija biće premijerno izvedena 21. januara u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

„La Boheme“ je plod saradnje CNP-a, Muzičkog centra Crne Gore, Fondacije Pučini, Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, Fondacije Kultura klasika i Italijanskog kulturnog centra, saopšteno je iz CNP-a.

„La Boheme“ je jedna od najpopularnijih opera u istoriji, čiji je libreto nastao prema romanu „Prizori iz života boema“ Henrija Murgera, koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Rodolfo i Mimi su glavni protagonisti kroz čije doživljaje pratimo sudbinu nekoliko mladića i djevojaka koji uprkos siromaštvu, ne gube vjeru u ljubav. Potresnom pričom o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima i njihovim nesrećnim ljubavima, Đakomo Pučini je osvojio svjetske pozornice, a sada će u njegovom operskom stvaralaštvu moći da uživa i crnogorska publika.

Dirigent je Alberto Veronezi, reditelj Andrea Tokio, asistent dirigenta Frančesko Barbađelata a kostimografkinja Lina Leković. Uloge tumače: Raga Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, David Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović, Bakir Memešević, Anja Jestrović, Maja Zanata i Anđela Jovićević uz Crnogorski simfonijski orkestar i mješoviti i dječiji hor.

Opera će reprizno biti izvedena 23. i 25. januara.

U Crnogorskom narodnom pozorištu u januaru počele su probe za predstavu „Smrt i njeni hirovi“ koju po tekstu Žozea Saramaga režira Lidija Dedović. Adaptacija teksta povjerena je Kati Đarmati, dramaturgija Steli Mišković, scenografija Branku Hojniku, kostimografija Lini Leković a scenski pokret Gregoru Lušteku. Kompozitorka je Irena Popović Dragović, lektorka Jelena Šušanj, asistentkinja scenografa Andreja Rondović, a asistentkinja režije Anđelka Nenezić.

U predstavi igraju: Dejan Ivanić, Nada Vukčević, Ana Vučković, Julija Milačić, Jadranka Mamić, Vule Marković, Omar Bajramspahić i Pavle Prelević.

„Smrt i njeni hirovi“ je roman portugalskog nobelovca koji preispituje niz teoloških pitanja o poželjnosti utopije, mogućnosti raja i pravih osnova religije. Nakon što smrt prestane da ubija, Saramagova alegorija nam pokazuje kako obični ljudi doživljavaju smrt u ovim oklonostima i na šta su, uprkos prvobitnom ushićenju, spremni da je se ponovo domognu. Predstava će premijerno biti izvedena u martu na Velikoj sceni.

Januarski repertoar CNP-a čine predstave: „Smrt i djevojka“ Ariela Dorfmana u režiji Gorana Bulajića, „Šćeri moja“ Maje Todorović u režiji i adaptaciji Ane Vukotić i „Ženidba“ N. V. Gogolja u režiji Egona Savina.

U okviru programskog segmenta Cinema Studio, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, na Sceni Studio će biti prikazani filmovi „Izvinite nismo vas našli“, reditelja Kena Loača 27. januara i „Izdajnik“ reditelja Marka Beločija 28. januara u 20 i 30 sati.

Ulaznice za sve programe se mogu kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR