12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na ''Berlinalu'' filmovi o haotičnom svijetu

Kultura

Comments 0

Na ''Berlinalu'' filmovi o haotičnom svijetu

Izvor: Beta

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Berlinski Međunarodni filmski festival ove godine će imati izrazito mračno usmjerenje, sa velikim brojem glavnih filmova koji odražavaju unutrašnji nemir karaktera okruženog haotičnim svijetom.

Novi umjetnički direktor festivala Karlo Šatrijan rekao je danas da iako će na 70-om Berlinalu biti neke komedije "dobar broj filmova u zvaničnoj konkurenciji odlučilo je da zađe u mračnu stranu ljudskog bića".

"Oni nijesu bez nade ali istovremeno žele da se zaista suoče sa onim što se događa oko nas. Ponekad govore o unutrašnjem strahu, ponekad o strahu koji je u svijetu izvan nas", rekao je Šatrijan.

Među 18 filmova koji se takmiče za glavnu nagradu Zlatnog medvjeda su "The Roads Not Taken" drama o ocu i ćerki u režiji Seli Potger sa Havijerom Bardemom, El Faning, Salmom Hajek i Lorom Lini u glavnim ulogama, zatim rimejk filma "Berlin Aleksanderplac", i eksperimentalni film "Siberia" Abela Ferare sa Vilemom Dafoom i Dunjom Sičov.

Ta tri filma imaće svoje svjetske premijere u Berlinu, dok će novi animirani film kompanije Dizni/Piksar "Onward" prvi put biti prikazan na međunarodnoj sceni u Berlinu.

Novi umjetnički direktor je rekao da će naglasak biti na diverzitetu.

"Istorija Berlinala je istorija svijesti o svim razlikama koje postoje ne samo u filmskoj industriji nego i u životu", rekao je on.

Berlinski filmski festival koji će biti održan od 20. februara do 1. marta ima manje filmova nego prethodnih godina. Izgleda da novo rukovodstvo pod Šatrijanom i izvršnom direktorkom Marijetom Risenbek pokušava da smanji ekspanzivne festivale koje je organizovao njihov prethodnik Diter Koslilk, na čelu festivala 18 godina.

Predsjednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons, a imena ostalih članova žirija biće objavljena kasnije, rekao je Šatrijan.

Američka glumica Sigurni Viver će doći na festival zato što film Kanađanina Filipa Falardoa (My Salinger Year), u kome ona igra glavnu ulogu otvara festival. Film govori o ženi koja sanja da postane pisac i zapošljava se kao asistent američkom piscu J.D. Salindžeru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR