11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljena publikacija "Moć kulture: Multikulturalizam i savremene umjetničke prakse"

Kultura

Comments 0

Objavljena publikacija "Moć kulture: Multikulturalizam i savremene umjetničke prakse"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Fondacija Konrad Adenauer objavila je publikaciju "Moć kulture: Multikulturalizam i savremene umjetničke prakse”, koja predstavlja zbornik radova sa treće konferencije koju je organizovala u Ulcinju 2018. pod nazivom "Moć kulture: multikulturalizam i savremene umjetničke prakse – etnizacija ili interakcija?"

Urednik publikacije je Janko Ljumović. 

Autorke i autori tekstova su Laslo Vegel (Identitet u doba haosa), Andrej Nikolaidis (Na šta tačno misliš kada kažeš kulturni nomadizam?), Milica Nikolić (Multikulturalizam: Najapstraktniji politički pojam ili zdrava platforma društva), Suljo Mustafić  (Multikulturalizam i javne politike), Jelena Mišeljić (Transkulturalni aspekti evropskog filma), Drita Lola (Umjetnost i kultura u funkciji urbane regeneracije), Vuk Vuković  (Potentnost umjetničkih praksi u prostoru digitalnih medija), Lućjan Bedeni i Tea Čuni (Marubi: Muzej može promijeniti grad) i Janko Ljumović (Multikulturalizam i savremene umjetničke prakse).

U uvodu publikacije direktor Fondacije Konrad Adenauer Norbert Beckmann-Dierkes i njen urednik Janko Ljumović napisali su:

"Pred čitaocima su tekstovi učesnika konferencije koji kritički i kreativno propituju politike multikulturalnosti u različitim poljima savremene kulture i umjetnosti. Autori ističu primjere uspješnih praksi i posebno važan aspekt novih medija koji danas značajno determinišu politike identiteta. U publikaciji se možemo upoznati s primjerima koji pokazuju kako se u dijalogu kultura može doći do poželjne interaktivnosti, koja ne samo da bogati naše iskustvo, već dovodi do nove kulturne geografije zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija. Tema multikulturalizma je posebno aktuelna tema u širem evropskom kontekstu, jer svjedočimo na različitim primjerima njenu reviziju, koju posebno determiniše migrantska kriza u Evropi, koja u postojećem kontekstu balkanskog ili postjugoslovenskog iskustva dodatno problematizuje njenu primjenu u praksi". 

...

Pitanja koja su pokrenuta na konferenciji u Ulcinju, održanoj u decembru 2018, pretočena u publikaciju imaju značaj za dalju promociju politike multikulturalnosti na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou djelovanja.

...

Publikacija promoviše različite istraživačke pristupe u analizi multikulturalizma.

"Možemo je čitati i kao metodologiju nove i na budućnost usmjerene prakse koja može pokrenuti novi talas umjetničkih praksi koje referišu na aktuelne izazove zemalja Zapadnog Balkana. Publikacija može biti inspirativna za nova tumačenja, ali i okupljanja oko navedene teme koju je potrebno promovisati na različite načine, jer je arhiv savremene umjetnosti značajno polje istraživanja za različite aktere zajednice, prije svega akademske i kulturne zajednice. Na taj način se uspostavlja narativ koji doprinosi boljem razumijevanju sintagme „jedinstveni u različitosti“. U tome leži poseban evropski duh „snage kulture“, koja je u cjelini dio evropske tradicije i modernosti.

Kultura je značajan resurs za promjenu društvene paradigme, pa otud i sam naslov publikacije Moć kulture. Takav stav predstavlja naš doprinos da se protiv ksenofobije i straha od različitosti, mitomanije, izolacije, nemogućnosti prekoračenja granica – i političkih i estetskih – borimo upravo kroz promociju savremenih kulturnih i umjetničkih praksi koje u interakciji sa zajednicom, zapravo sa različitim vrstama javnosti dovode do jačanja i razvoja društva", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR