15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljena knjiga "Dodir tišine" crnogorskog pjesnika Ljubomira Mudreše

Kultura

Comments 1

Objavljena knjiga "Dodir tišine" crnogorskog pjesnika Ljubomira Mudreše

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Knjiga „Dodir tišine“ nove i izabrane pjesme crnogorskog pjesnika Ljubomira Mudreše, objavljena je u izdanju Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Izdavač knjige je Milorad Popović, urednica izdanja Dragana Tripković, a knjigu je likovo opremila Sonja Pajić. Ilustracija na korici je rad Slobodana Pura Đurića.

„Nema glasnijega govora od tišine – potvrđuje to i novi pjesnički rukopis Ljubomira Mudreše. Tišinom najrječi­tije zbore pjesnici, a „Pjesnik ne smije da ćuti“ niti pre­ćuti, zato Mudreša „dodiruje tišinom“ i šapatom prošlost i trajanje. Jer, „Što je čovjek u iskri beskraja/već nemoć­nik u đerdan vremena.“ Zato pjesnik biva moćnik Riječi i Tišine, jer kroz tišinu Riječ najbolje dolazi u budućnost. Sretanje Tišine i Riječi, zna pjesnik, ovjekovječuje stih i daje mu oči, a one uvijek: „Pitaju godine: /Bili me đe?“ Pjesnika Mudreše je bilo i biće. Pažljivi je svjedok vre­mena i mudri čitač naše istorije. Zato je i njegova poezija u ovom rukopisu pjesnička šetnja sjećanjem bez kojeg nema trajanja. Pa, „Ako poezija nestane/Nema ljepote“. Stoga poezija i ljepota idu „ruku pod ruku“, osnažuju jed­na drugu i šalju poruke koje okrepljuju. Među tim poru­kama ima onih skrivenih, samo pjesniku znanih, i onih zbog kojih poezija i istorija traju“, zapisao je Draško Došlaj pored ostalog, u predgovoru knjige.

Ljubomir Ljubo Mudreša rođen je 1940. godine u Bokovu, nadomak Cetinja. Diplomirao je na Pravnom fakultetu i završio na Jugo­slovenskom institutu za novinarstvo – novinarsku školu u Beogradu. Od ukupno 44 godina radnog staža, 38 godina je proveo u novinarstvu. U radnom angažmanu bio je zapo­slen: u redakciji beogradske „Bor­be“ na mjestu starijeg saradnika i komentatora 30 godina, u redakciji RTV Makedonije na Radiju Makedonije – Skoplje, na mjestu analitičara za Balkan 3 godi­ne, u RTV Crne Gore na Radiju Crne Gore na mjestu urednika-komentatora pet godina. Godinama je sarađivao u medijima: Studio B, Svet, Večernje novosti, Monitor (pseudonim Bato Cetinjski), Publika, Pobjeda, Lučindan, Onogošt, Antena M, Večer, Dnevnik i druge.

Na Cetinju je 23. januara 1990. godine (Dan crnogorskih no­vinara) zbog ratnohuškačke uređivačke politike u medijima, i otvorenom podgrijavanju međunacionalne mržnje i huškanja na građanski rat, javno istupio iz Saveza novinara Jugoslavije i sa desetak novinara potpisao pristupnicu u Ministrastvo pravde Crne Gore, kada je formirano Profesionalno udruženje novi­nara Crne Gore. Nekolike godine poslije toga, takođe sa deset novinara, u Ministarstvu pravde potpisao je inicijativu za for­miranje Društva crnogorskih novinara, i bio prvi sekretar. Član je Matice crnogorske, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Crnogorskog PEN-a, Književne zajednice „Vladi­mir Mijušković“ u Nikšiću, Društva crnogorskih novinara i Cr­nogorsko-hrvatskog društva „Ivan Mažuranić“, Cetinje.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Buto

Pozdrav za ljuba kojeg sam lično poznava i njegove kolege slavka vukašinovića ,erakovićaa ,lakuśića i ostale pozdrav od fada iz lotosa.