8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najdraže knjige poslanice Nade Drobnjak

Kultura

Comments 0

Najdraže knjige poslanice Nade Drobnjak

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Kada smo zamolili poslanicu u crnogorskom parlamentu Nadu Drobnjak da izdvoji omiljene naslove, sjetila se da je davno pročitala kako su „mnoge knjige nepravedno zaboravljene, ali da se nijedna bez razloga ne pamti“. Zato danas s čitaocima Antene M rado dijeli one najdublje urezane u sjećanje.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore završila je Građevinski fakultet i prije političke karijere bila profesorka u Srednjoj građevinskoj školi. Poslanica Drobnjak bila je i odbornica u Skupštini Glavnog grada, a od 2008 je članica Predsjedništva DPS-a. Ranije je vodila Kancelariju za rodnu ravnopravnost u Vladi Crne Gore, a učestvuje i u radu Regionalne mreže žena za mir, bezbjednost i pravdu Jugoistočne Evrope

Mnoga su djela, kaže, uticala na nju, ali neizostavno preporučuje sljedećih pet:

***

Djevojka sa pomorandžama – Justejn Gorder

U ovoj se knjizi prepliću prošlost i sadašnjost, realnost i mašta, pitanja i odgovori. Ova, u osnovi ljubavna priča, izaziva erupciju emocija i bavi se vječnim pitanjima: Šta je život? Šta je vrijeme? Petnaestogodišnjak Georg dobija pismo od oca, koji je umro prije desetak godina, u kome je priča o misterioznoj djevojci sa pomorandžama, o sudbinskim susretima, o ljubavi… “Možda se nijedna druga vrsta intimnosti ne može uporediti sa dva pogleda koja se susreću sa istom sigurnošću i odlučnošću i jednostavnošću odbijaju da se puste.”


Papagajeva teorema – Deni Geđ

Ovaj roman predstavlja zanimljivo vremensko i geografsko putovanje kroz matematiku, od momenta kada su izmišljeni brojevi i počela da se mjere prostranstva Zemlje do danas, sa zapletom koji nas s Monmartra prenosi preko amazonske prašume do Tokija i Sicilije. Kad pročitate Papagajevu teoremu suština matematičkih problema vam postaje bliska i na matematiku gledate drugim očima. I sugurna sam da je zavolite, ako vam već nije draga. “Matiš je gimnastika duha.”

Beskrajna priča – Mihael Ende

Tajanstveni svijet – Zemlja Fantazije je u ovoj knjizi vješto opisan. Osim čudesnih predjela i neobičnih bića, on sadrži i svoje vlastite zakone. Priča je svevremena, a svodi se na vječnu bitku između dobra i zla. Na prvi pogled je to klasično djelo za djecu, ali sam sigurna da se podjednako dopada i mladim svih uzrasta. Sam autor je rekao da mu cilj nije bio da podučava ili obrazuje, već da čitaocu/čitateljki pruži čaroliju posebnog svijeta. No, knjiga je sojevita i višeznačna pa se čitajući je može uživati prateći je na nivou radnje, ali se mogu prepoznavati i mjesta iz istorije književnosti i slikarstva.

Travnička hronika – Ivo Andrić

Početak XIX vijeka. Travnik, gradić na periferiji, tokom sedam godina je domaćin konzulima Austrije i Francuske, a istovremeno i sjedište bosanskog vezira. Andrić je u ovom romanu pokazao presudnu ulogu velikih istorijskih događaja na sudbinu pojedinaca. Pokazao je lice i naličje svojih junaka koji žive i rade u poluzatvorenoj sredini, u neprijateljskom okruženju, izloženi svakodnevnim opasnostima, sa nepouzdanim izvorima informacije i manjkom finansijskih sredstava, bez običnih radosti i ugodnosti.
“Kako je moguće - pitao je Defose - da se ova zemlja smiri i sredi i da primi bar onoliko civilizacije koliko njeni najbliži susjedi imaju, kad je narod u njoj podvojen kao nigdje u Evropi? Četiri vjere žive na ovom uskom, brdovitom i oskudnom komadiću zemlje. Svaka od njih je isključiva i strogo odvojena od ostalih. Svi žive pod jednim nebom i od iste zemlje, ali svaka od te četiri grupe ima središte svoga duhovnog života daleko, u tuđem svijetu, u Rimu, u Moskvi, u Carigradu, Meki, Jerusalimu ili sam bog zna gdje, samo ne ondje gdje se rađa i umire. I svaka od njih smatra da su njeno dobro i njena korist uslovljeni štetom i nazatkom svake od tri ostale vjere, a da njihov napredak može biti samo na njenu štetu. I svaka od njih je od netrpeljivosti načinila najveću vrlinu i svaka očekuje spasenje odnekud spolja, i svaka iz protivnog pravca.”

Neimarov šegrt – Elif Šafak

Fiktivna priča o neimaru Džahanu, smještena u realni istorijski kontekst Otomanskog carstva u XVI vijeku kada je stvarao Mimara Sinan. Kroz emotivnu priču dobijamo odgovor na pitanja koliko je teško izgraditi nešto i onda ga sačuvati od rušenja, odnosno koliko smo sebe izgradili i kakve odluke donosimo. Šafakova nas uči i o odnosu učitelja i učenika, ali i o prijateljstvu između čovjeka i životinje. “Postoje dvije nevidljive putanje: ona kojom se, djelima i riječima, uspinjemo, i ona kojom se, djelima i riječima, spuštamo. ”

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR