Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Podgorica dobija spomenik Jeleni Petrović Savoja, princezi Crne Gore i kraljici Italije

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Podgorica dobija spomenik Jeleni Petrović Savoja, princezi Crne Gore i kraljici Italije

Usvajanjem Programa podizanja spomen-obilježja za 2019. Podgorica uskoro dobija spomenik princezi Jeleni Petrović-Njegoš.

Spomen-obilježje posvećeno princezi Jeleni podići će Nevladina fondacija „Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni“ u saradnji sa Glavnim gradom. Sredstva za podizanje spomenika obezbjeđuje Nevladina fondacija „Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni“, a ok za podizanje spomenika je decembar 2019. godina.

Brakom sa kraljem Viktorom, princeza Jelena Petrović-Njegoš je ojačala staru savojsku dinastiju, podarila joj je petoro djece (Jolanda, Mafalda, Umberto, Đovana i Marija), a zbog dobročinstva postala omiljena u italijanskom narodu. Tome svjedoče imena važnih ulica, institucija, posebno bolnica i humanitarnih ustanova u cijeloj Italiji.

Među mnogim potvrdama Jelene kao smirene, skromne, požrtvovane, solidarne, ukratko narodne kraljice je i  njena uloga nakon zemljotresa u Mesini, gdje se lično angažovala oko povrijeđenih, radeći kao bolničarka, starajući se i oko evakuacije teže povrijeđenih.

Sa istom posvećenošću pomogla je ugroženima tokom Prvog svjetskog rata, a kraljevsku rezidenciju, vilu Kvirinal, pretvorila je u bolnicu, radeći u njoj kao medicinska sestra.

Zbog nesebične požrtvovanosti bila je veoma popularna i sve velike evropske nacije su joj dodijelile ordenje i odale priznanje, a 1937. od pape Pija XI dobila je Zlatnu ružu za svoj humanitarni rad.

Danas najveća bolnica u Napulju nosi ime “Regina Elena”, a činjenica da je u Mesini 1960. godine, dakle u vrijeme italijanske republike, podignut veliki spomenik kraljici Jeleni, svjedoči o tome koliko poštovanje Italija i njen narod imaju prema Jeleni.

Najljepšim osobinama koje mogu krasiti čovjeka, princeza Jelena Petrović-Njegoš je tokom dvadesetog vijeka, na najbolji način gradila most između Crne Gore i Italije i predstavljala Crnu Goru, ostavivši ime naše države upisano u istoriji Italije.

Ostavi komentar

0/300