16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgorica dobija spomenik Jeleni Petrović Savoja, princezi Crne Gore i kraljici Italije

Podgorica

Comments 0

Podgorica dobija spomenik Jeleni Petrović Savoja, princezi Crne Gore i kraljici Italije

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Usvajanjem Programa podizanja spomen-obilježja za 2019. Podgorica uskoro dobija spomenik princezi Jeleni Petrović-Njegoš.

Spomen-obilježje posvećeno princezi Jeleni podići će Nevladina fondacija „Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni“ u saradnji sa Glavnim gradom. Sredstva za podizanje spomenika obezbjeđuje Nevladina fondacija „Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni“, a ok za podizanje spomenika je decembar 2019. godina.

Brakom sa kraljem Viktorom, princeza Jelena Petrović-Njegoš je ojačala staru savojsku dinastiju, podarila joj je petoro djece (Jolanda, Mafalda, Umberto, Đovana i Marija), a zbog dobročinstva postala omiljena u italijanskom narodu. Tome svjedoče imena važnih ulica, institucija, posebno bolnica i humanitarnih ustanova u cijeloj Italiji.

Među mnogim potvrdama Jelene kao smirene, skromne, požrtvovane, solidarne, ukratko narodne kraljice je i  njena uloga nakon zemljotresa u Mesini, gdje se lično angažovala oko povrijeđenih, radeći kao bolničarka, starajući se i oko evakuacije teže povrijeđenih.

Sa istom posvećenošću pomogla je ugroženima tokom Prvog svjetskog rata, a kraljevsku rezidenciju, vilu Kvirinal, pretvorila je u bolnicu, radeći u njoj kao medicinska sestra.

Zbog nesebične požrtvovanosti bila je veoma popularna i sve velike evropske nacije su joj dodijelile ordenje i odale priznanje, a 1937. od pape Pija XI dobila je Zlatnu ružu za svoj humanitarni rad.

Danas najveća bolnica u Napulju nosi ime “Regina Elena”, a činjenica da je u Mesini 1960. godine, dakle u vrijeme italijanske republike, podignut veliki spomenik kraljici Jeleni, svjedoči o tome koliko poštovanje Italija i njen narod imaju prema Jeleni.

Najljepšim osobinama koje mogu krasiti čovjeka, princeza Jelena Petrović-Njegoš je tokom dvadesetog vijeka, na najbolji način gradila most između Crne Gore i Italije i predstavljala Crnu Goru, ostavivši ime naše države upisano u istoriji Italije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR