Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Glavni grad i ove godine dio "Otvorenih dana nauke"

| Postavio/la: Milena Aprcović

Glavni grad i ove godine dio "Otvorenih dana nauke" Foto: Pg Biro

Glavni grad Podgorica i ove godine učestvovao je na festivalu "Otvoreni dani nauke" kroz predstavljanje Pogona za tretman vozila van upotrebe, saopšteno je iz PG Biroa. 

Na ovaj način više od 100 učenika posjetilo je pogon koji se nalazi u okviru Regionalnog reciklažnog centra na deponiji "Livade" i posjeduje najsavremeniju opremu za obradu ove vrste opasnog otpada.

"Cilj nam je bio da ih upoznamo sa problemima koje donosi nepravilo odlaganje i prerada vozila van upotrebe, da podstaknemo njihovo kritičko i sveobuhvatno razmišljanje i ukažemo na neophodnost poštovanja načela održivog razvoja i očuvanja životne sredine.

Učenicima su stručna lica zaposlena u pogonu objasnila na koji način funkcioniše postrojenje, ali i koji je značaj pravilnog tretmana vozila van upotrebe.

Takođe, prezentovana im je pojedinačno svaka od faza tretmana – prijem otpadnih vozila od njegovih vlasnika na prijemnom punktu pogona, gdje se obavlja vaganje i elektronsko evidentiranje vozila, sa unošenjem podataka o vlasniku vozila, kao i samom vozilu (tipu vozila, broju šasije, motora i dr.)

O predatom vozilu vlasniku se izdaje odgovarajuca potvrda. Nakon prijema otpadnog vozila, u postrojenju za obradu, prvo se odstranjuje akumulator koji se odlaže u specijalni kontejner, a zatim na liniji za dekontaminaciju, putem isisavanja, vrši se uklanjanje svih vrsta tečnosti iz vozila (razne vrste ulja, gorivo, antifriz, tečnost za čišćenje stakala, kočiona tečnost, freon i dr.) koje se automatski, neposredno odlažu u specijalne posude koje se nalaze na posebno ograđenom i obezbijeđenom prostoru van objekta postrojenja.

Odmah nakon izvršene dekontaminacije vozilo se pokretnom trakom prebacuje na liniju za demontažu koja ima osam radnih stanica. Na njima je svaki radnik pojedinačno zadužen za demontažu pojedinih djelova vozila koji se odlažu u pogonske kontejnere (prozori, stakla, sjedišta, branici, svjetlosni uređaji, motor, mjenjač, osovine, točkovi, kablovi, hladnjaci, aluminijski djelovi motora i mjenjača i dr)", navodi se u saopštenju. 

Na kraju ovog procesa ostaje samo automobilska "školjka" koja se reže hidrauličnim makazama za metal i time priprema za obradu na presi za metal.

"Većina selektiranih materijala iz otpadnih vozila imaju svoju tržišnu vrijednost (gvožđe, čelik, aluminijum, bakar, dio plastike) i mogu se ekonomski valorizovati. Gume se deponuju na posebno ograđenom prostoru, dok se tekstil i druge vrste materijala koje pripadaju komunalnom otpadu zbrinjavaju u sanitarnoj kadi. 

Podsjećamo, pogon je zvanično otvoren i pušten u probni rad 29. septembra 2010. kada su i reciklirana prva vozila u postrojenju.

Izgradnja ovog savremenog pogona, koji svojim kapacitetima zadovoljava, ne samo potrebe Glavnog grada, već i Države Crne Gore, bila je neophodna da bi se na način, kako to propisuju standardi EU, rješavao veoma izražen problem zbrinjavanja ove vrste opasnog otpada. Time će se u znatnoj mjeri smanjiti, a u krajnjem u potpunosti eliminisati, veoma štetan uticaj ove vrste otpada na životnu sredinu, prije svega na zemljište, podzemne vode i vodotoke, kao i sami vazduh", navodi se u saopštenju. 

Izgradnju Postrojenja za tretman vozila van upotrebe, čija je vrijednost 1.095.485,57 € finansirao je Glavni grad iz sredstava budžeta.

Ostavi komentar

0/300