Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Održana panel diskusija na temu "Moj heroj/heroina"

| Postavio/la: Milena Aprcović

Održana panel diskusija na temu "Moj heroj/heroina" Foto: PG Biro

NVO Centar za prava djeteta Crne Gore iz Podgorice organizovao je danas panel diskusiju pod nazivom Moj heroj/heroina. 

Učesnici panela, osim članova Loklanog dječijeg parlamenta Podgorica, bili su gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković i ministar sporta i mladih Nikola Janović.

"U današnjem druženju prepoznajem višestruki značaj, ne samo za vašu generacju i populaciju kojoj vi pripradate, nego i kao nešto što bi trebalo da nam da nadu u sazrijevanje novih generacija koje u ranoj životnoj dobi prepoznaju spostveni značaj i mogućnost doprinosa društvenoj zajednici i to je nešto što je nedostajalo Crnoj Gori u prethodnom periodu.

Za razliku od vas, mi smo se formirali u drugačijem vremenu, koje je manje lijepo od ovog danas.

Dobro je za vas što se ne sjećate kako su ovi prostori izgledali unazad 25-30 godina, kada smo mi išli u školu. To je vrijeme koje je bilo obilježeno ružnim stvarima, u okolini su se dešavali ratovi, a naša je zemlja bila u jednoj vrsti izloacije. Prednost naše generacije u odnosu na vašu je što više cijenimo dobre stvari koje su se desile u međuvremenu", istakao je gradonačelnik Vuković, naglašavajuući da je za njega porodica igrala značajnu ulogu u tom vremenu, škola takođe, kao i društvo kojem je pripadao, te ističući da je najvažnije bilo ostati fokusiran na prave vrijednosti.

Ministar sporta i omladine Nikola Janović je saopštio da Ministarstvo sporta i mladih  posebnu pažnju posvećuje da djecu usmjerava ka zdravim stilovima života i  da ih uči pravim vrijednostima i pravim uzorima.

"Smatram da je upravo danas više nego ikada potrebno i važno pravilno usmjeravati djecu, i tome svi zajedno treba da damo doprinos, posebno mediji, ali i sve institucije i odgovorni pojedinci", naglasio je Janović.

On je istakao da je stoga takođe važno da se djeca bave sportom, jer sport pruža priliku da nauče kako da se ponašaju u timu, kako da cijene svoj tim i kako da doprinesu rezultatima svog tima, ali i ono što je najvažnije da nauče da se na fer i pošten način bore i da u konačnom nauče da pobjeđuju i da se nose sa porazima u životu.

"To su veoma važne smjernice koje naučite kroz sport, ali je podjednalo važno da paralelno sa bavljenjem sportom učite, obrazujete se i stičete znanja i vještine koji će vam pomoći čime god da se bavite u životu", zaključio je Janović.

Direktorica centra za prava djeteta Crne Gore Rajka Perović zahvalila je svim učesnicima panela što vrednuju ono što radi Lokalni dječiji parlament u saradnji sa institucijom na čijem je čelu i upoznala prisitne o rezultatima projekta i ocjenama njegove uspješnosti.

"Nama je važno da osnažimo djecu, roditelje i širu javnost da prepoznaju koja su to društveno neprihvatljiva ponašanja, da ukažemo na loša vršnjačka ponašanja i nasilje, i ohrabrimo djecu da prijave nasilje, kako pojedincima, tako i institucijama i službama jer jedino tako stvaramo društvo koje je stimulativno za rast i razvoj svakog djeteta", naglasila je Perović. 

Ona je istakla da je panel diskusija samo jedna od aktivnosti kroz program podrške djeci i roditeljima na prevenciji i suzbijanju društveno neprihvatljivog ponašanja koji se realizuje kroz regionalni program za lokalnu demokratiju za Zapadni Balkan, koji su podržali EU i UN.

Perović je naglasila da Program ima cilj da mladi usvoje prave društvene vrijednosti, da podstakne roditelje da usvoje nova znanja i nove vještine za potrebe njihove djece i da se uvežu djeca, mladi i škole kako bi pravovremeno odgovorili na sve izazove djece.

Članovi Lokalnog dječijeg parlamenta Sofija Kirsanov, Ognjen Jokić, Dunja Đuranović, Ilija Ivanov, Valentina Pavićević i Lazar Vlahović su u diskusijama tokom panela predstavili svoje uzore i heroje tokom dosadašnjeg života.

Uz Glavnog grada podsjećaju da je događjaj/aktivnost dio projekta Podrška djeci i roditeljima, kroz prevenciju i suzbijanje društveno neprihvatljivog ponašanja, koji se sprovodi u Podgorici, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

Ostavi komentar

0/300