9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Ivanov" premijerno na Velikoj sceni CNP-a

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

"Ivanov" premijerno na Velikoj sceni CNP-a

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Premijerom „Ivanova“ A. P. Čehova u Crnogorskom narodnom pozorištu će u petak, 18. oktobra, u 19 sati, na Velikoj sceni, biti otvorena nova pozorišna sezona 2019/2020, saopšteno je iz CNP-a.

"Režija Čehovljeve drame povjerena je Andriy Zholdaku, jednom  od najznačajnijih  savremenih evropskih pozorišnih reditelja. Zholdak potpisuje i kostimografiju i dizajn svjetla. Autorski tim predstave čine: scenograf  i video dizajner Daniel Zholdak, dramaturškinja Ioana Malau i kompozitor Sergey Patramansky. Tekst je prevela Zlata Kocić a lektorka je Jelena Šušanj. Umjetnička koordinatorka je Kathya Tobilevych, asistent kostimografa Yan Zholdak, asistent reditelja Nikola Kimovski a izvršna producentkinja Janja Ražnatović", piše u saopštenju.

U predstavi igraju: Dejan Lilić, Sanja Vujisić, Žana Gardašević Bulatović, Žaklina Oštir, Branka Stanić, Stevan Radusinović, Dragan Račić, Gojko Burzanović, Aleksandar Radulović, Davor Dragojević, Jovan Krivokapić, Lazar Dragojević i Zoran Dragićević.

Direktorica Zorana Kralj kazala je da su očekivanja od ove predstave bila velika i da su sada, na samom kraju procesa, potpuno ispunjena.

„Vjerujem da će publika dijeliti utisak koji mi imamo i osjetiti da prisustvuju jednom vanrednom pozorišnom događaju. Pored toga što je ova predstava repertoarski iskorak CNP-a ona nam daje i mogućnost da otvorimo vrata relevantnih evropskih teatarskih festivala“ – istakla je Kralj.

Umjetnički direktor Željko Sošić zadovoljan je urađenim.

 „Sa velikim ponosom mogu da kažem da smo zahvaljujući Andriy Zholdaku, njegovom autorskom timu, glumcima i svima ostalima koji su protekla dva mjeseca posvećeno radili kako bismo dobili rezultat koji ćete vidjeti u petak veče, dobili značajnu predstavu, koja bi bila relevantna i u mnogo ozbiljnijim značajnijim pozorišnim sredinama i kojom bi se ponosile mnogo značajnije kuće od naše. Činjenica da za predstavu, na osnovu snimaka i fotografija, već postoji veliko interesovanje međunarodnih gostiju, kako kritičara, tako i direktora i selektora festivala pokazuje da je naša nakana bila ispravna i da smo dobili značajan adut u našem međunarodnom  pozicioniranju“ – kazao je Sošić.

Reditelj Andriy Zholdak kazao je da je predstava prvobitno trajala šest sati, koje je vremenom skratio, kako bi se predstava mogla odigrati za jednu noć. Dodao je da mu je žao što je skratio predstavu, ali da će se na festivalima izvjesno igrati u cijelosti.

„Ivanov je prereno umoran čovjek, koji je proživio jedan dio svog života i odjednom počinje da se osjeća  kao da je neko ukrao svu njegovu sreću. Mi smo predstavili Ivanova na moderan i savremen način i u tome sam bio radikalan. U ovoj predstavi istražujem šta i kako ljudi govore i šta misle, a prećutkuju. Mi govorimo jedno, mislimo drugo, a radimo treće. To je veoma aktuelan problem u životima mnogih od nas. Ovom predstavom, ja pokušavam da pokažem skrivene impulse, jer me zanima šta se nalazi iza, šta je skriveno iza rituala uobičajenog i svakodnevnog“ – istakao je Zholdak.

Uloga Ivanova povjerena je glumcu iz Sjeverne Makedonije Dejanu Liliću. On je kazao da se u CNP-u osjećao kao kod kuće.

„Svuda me najavljuju kao gosta, a ja se, zahvaljujući upravi pozorišta, mojim kolegama i svim ljudima koji su učestvovali u svim segmentima produkcije, ovdje osjećam kao da sam u svom gradu, samo u drugom komšiluku.“ O samoj predstavi je kazao: „Ono što ćete vidjeti u ta četiri sata koliko ćemo, nadam se, igrati premijeru, jeste mikrokosmos koji se nalazi u čovjeku: sva patnja, sva nervoza, sva ljubav i mržnja, sva radost i tuga.. Mikrokosmos koji je Žoldak postavio na scenu, na jednom velikom platnu“ – kazao je Lilić.

Žana Gardašević-Bulatović je priznala da je bilo trenutaka kada je željela da odustane.

„Proces je bio izuzetno intenzivan i naporan i samo me je snaga koju imam u sebi, podrška koju imam kod kuće a iznad svega činjenica da je reditelj iz mene i iz svih nas, izvačio nešto što nismo ni znali da imamo. Na kraju procesa imamo predstavu koju će publika da voli i sigurna sam da će imati dug repertoarski život“ – rekla je Gardašević-Bulatović.

Aleksandar Radulović je kazao da nikada nije gledao estetski gledano bolju predstavu.

„Ono što je Crnogorsko narodno pozorište uradilo ovim projektom jeste veliki poduhvat i pokazuje da je nacionalni teatar spreman da ispuni neke zahtjeve koji jesu dio Evrope“ – istakao je Radulović.

Stevan Radusinović je kazao da mu se dopalo što je Zholdak insistirao na ekstremnoj disciplini i što ga je to natjeralo da izađe iz zone komfora.

„Svima nam je mnogo puta bilo neprijatno na sceni jer nas je navodio da se suočavao sa istinom, ma koliko nam se ta istina nekad nije dopadala, a istina je jedino što je želim i od pozorišta i od života“ – zaključio je Radusinović.

„Ivanov“ je na repertoaru i u subotu 19. oktobra, a ulaznice se mogu rezervisati na zvaničnom web sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici pozorišta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR