8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Boljević: U planu postrojenje za tretman biljnog otpada

Izvor: Foto: PG Biro

Podgorica

Comments 0

Boljević: U planu postrojenje za tretman biljnog otpada

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Pogon za tretman vozila van upotrebe nalazi se u okviru Regionalnog reciklažnog centra na deponiji "Livade" i posjeduje najsavremeniju opremu za obradu ove vrste opasnog otpada, kazao je u razgovoru za Antenu M direktor Reciklažnog centra Arsenije Boljević.

Boljević je saopštio i buduće planove koji se tiču izgradnje postrojenje za tretman biljnog otpada kao i postrojenja za proizvodnju električne energije iz deponijskog bio gasa.

"U toku jednog dana dva vozila se kompletno mogu rastaviti na komponente od kojih se sastoje. Prva faza, najvažnija u postrojenju, je faza dekontaminacije i tu se vrši vađenje svih tečnosti iz otpadnih vozila. Mi posebno selektujemo te vrste tečnosti i plaćamo specijalizovanim firmama za njihovo uništenje za razliku od velikog broja ilegalnih firmi koje te tečnosti prosipaju u rijeke ili na zemlju", kazao je Boljević.

Odmah nakon izvršene dekontaminacije vozilo se, kako pojašnjava Boljević, pokretnom trakom prebacuje na liniju za demontažu koja ima osam radnih stanica.

"Na radnim stanicama je svaki radnik pojedinačno zadužen za demontažu pojedinih djelova vozila koji se odlažu u pogonske kontejnere. Na kraju ovog procesa ostaje samo automobilska „školjka“ koja se reže hidrauličnim makazama za metal i time priprema za obradu na presi za metal. Većina selektiranih materijala iz otpadnih vozila imaju svoju tržišnu vrijednost i mogu se ekonomski valorizovati. Gume se deponuju na posebno ograđenom prostoru, dok se tekstil i druge vrste materijala koje pripadaju komunalnom otpadu zbrinjavaju u sanitarnoj kadi", objasnio nam je Boljević.

Izgradnja ovog savremenog pogona, koji svojim kapacitetima zadovoljava, ne samo potrebe Glavnog grada, već i Države Crne Gore, bila je neophodna da bi se na način, kako to propisuju standardi EU, rješavao veoma izražen problem zbrinjavanja ove vrste opasnog otpada. Time će se u znatnoj mjeri smanjiti, a u krajnjem u potpunosti eliminisati, veoma štetan uticaj ove vrste otpada na životnu sredinu, prije svega na zemljište, podzemne vode i vodotoke, kao i sami vazduh.

Što se komunalnog otpada tiće zaokružen je, kako je kazao Boljević, sistem tretmana. Dodaje da u planu imaju  postrojenje za tretman biljnog otpada.

"Mi ćemo napraviti jedno postrojenje gdje će moći da se tretira zeleni otpad. U Podgorici imamo 15 000 tona biljnog otpada i od njega se može praviti humus koji se može koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji", naveo je Boljević.

Jedan od planova je, kako je saopštio Boljević, proizvodnja električne energije iz deponijskog bio gasa.

"Nad deponijama se od vlažnog otpada koji se tu deponuje vremenom proizvodi bio gas odnosno metan. Mi smo planirali da pokušamo da napravimo postrojenje koje će proizvoditi električnu energiju od metana. Pokušaćemo da nađemo privatnog partnera koji će proizvoditi gas i prodavati ga po tržišnim uslovima. Naša procjena je da je kompletan projekat vrijedan oko 2 miliona eura. U tom poslu sa budućim partnerom dajemo deponijski gas koji tu postoji i parcelu na kojoj će se to sve izgraditi. Ostaje nam da vidimo da li ćemo pod ovim uslovima moći da izgradimo takvu vrstu postrojenja", kazao je Boljević.

Razgovor sa Boljevićem slušajte u emisiji "Grad" od 10 sati i 10 minuta. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR