9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stope poreza na nepokretnost u Podgorici minimalne

Izvor: Foto: Pg Biro

Podgorica

Comments 0

Stope poreza na nepokretnost u Podgorici minimalne

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predstavnici Sekretarijata za finansije istakli su da je porez na nepokretnost na najnižoj stopi koju propisuje Zakon.

To je ocijenjeno na centralnoj javnoj raspravi povodom Nacrta Odluke o porezu na nepokretnost. Kako je istakao sekretar za finansije Miomir Jakšić donošenje nove Odluke o porezu na nepokretnost na lokalnom novou uslovila je promjena Zakona o porezu na nepokretnost koji je usvojen u aprilu. Osnovica za utvrđivanje poreza na nepokretnosti, kako je pojasnio, je tržišna vrijednost nepokretnosti na dan 1. januara godine za koju se porez utvrđuje.

“U odnosu na predhodnu Odluku o porezu na nepokretnost Glavni grad nijednu stavku ni povećao. Ostale su na istom nivou. Zakonom je definisano da stopa poreza na nepokretnost može da se kreće u rasponu od 0,25 do 1%. Te stope kod nas su minimalne. Najveća je stopa je 0,42 % za poslovne objekte a za sekundarne stambene objekte 0,58 %”, kazao je Jakšić.

Niske poreske stope u ovoj Odluci predložene su u skladu sa namjerom gradske uprave da stimuliše proizvodnju.

“Stavili smo najnižu stopu na proizvodne objekte i hale i ta stopa iznosi 0,28%. Na ovaj način želimo da damo doprinos samoj prozvodnji kako bi realan sektor mogao što bolje da se razvija i da poreska opterećanje budu na najnižem mogućem nivou”, poručio je Jakšić.

Odluka, kako je kazao, predviđa umanjenja poreza na nepokretnost u odnosu na lokaciju, kvalitet kao i starost objekta.

“Na taj način smo u potpunosti ispoštovali zakonske obaveze koje su Zakonom definisane”.

Dodao je kako je Odlukom definisano da za stambene objekte u izgradnji naplata poreza otpočinje od momenta tehničkog prijema odnosno maksimalno tri godine od momenta izdavanja građevinske dozvole.

“Na taj način smo željeli da investitore oslobodimo plaćanja poreza dok je u fazi izgradnje neki objekat. Onog momenta kad se u Katastru prevede onda počinje obračuvanje poreza na napokretnost”, zaključio je Jakšić.

Takođe, održana je javna rasprava i o Nacrtu Odluke o visini, načinu obračunavanja i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Glavnog grada.

Obveznici plaćanja članskog doprinosa su pravna lica, fizička lica i preduzetnici koji na teritoriji Glavnog grada imaju svoje sjedište ili organizacionu jedinicu, odnosno društvo koje obavlja turističku, ugostiteljsku i/ili sa turizmom neposredno povezanu djelatnost.

Javna rasprava o Nacrtu ove dvije Odluke počela je 7. novembra i traje 15 dana.

Primjedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se u pisanoj formi na adresu: Sekretarijat za finansije Glavnog grada Podgorica, Ulica Njegoševa br. 13 ili na e-mail: [email protected], do isteka roka za javnu raspravu.

Sekretarijat za finansije će razmotriti primjedbe, prijedloge i sugestije učesnika javne rasprave.

Predviđeno je da se Odluke primjenjuju od 1. januara naredne godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR