14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tri opštine potpisale Parisku deklaraciju o okončanju epidemije AIDS-a

Podgorica

Comments 0

Tri opštine potpisale Parisku deklaraciju o okončanju epidemije AIDS-a

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Tri najveće crnogorske opštine po regionima - Podgorica, Bar i Bijelo Polje, prvi su gradovi sa Balkana koji su se pridružiti globalnom pokretu „Fast-track cities“o okončanju epidemije AIDS-a. Takozvanu Parisku deklaraciju sa predstavnicima Agencije Ujedinjenih Nacija za sidu potpisali su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednici barske i  bjelopoljske opštine Dušan Raičević i Petar Smolović.

 “U Crnoj Gori zvanična statistika kaže da imamo preko 250 ljudi koji su nosioci ovog virusa i na ovaj način ćemo biti u prilici da im pružimo i bolju institucionalnu podršku. Najprije je važno učiniti ljude svjesnima problema koji imaju jer je to vrlo često korijen problema, tj. razlog zbog kojeg se virus širi a onda da ljudima kojima se konstatuje da imaju problem te vrste ponudićemo svu potrebnu zaštitu i Glavni grad će vrijedno raditi na tome. Jako je važno da intenziviramo aktivnosti na planu organizacije različitih edukativnih programa, pogotovo sa učenicima srednjih škola i našim studentima na promociji bezbjednog seksualnog odnosa kako bi se preveniralo dalje širenje ovoga virusa. Zaključak je da je najlakše zatvoriti oči, mi to ne radimo nego na ovaj način detabuiziramo ovu temu i činimo vrlo važan korak u pravcu suzbijanja širenja HIV virusa Ii pružanje podrške onima koja je potrebna”, kazao je nakon potpisivanja deklaracije gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

“Danas smo potpisali Parisku deklaraciju koja ima za cilj da suzbije ono što je globalna epidemija širenja HIV virusa. To je tema o kojoj se u Crnoj Gori kao izrazito tradicionalnom društvu nerado govori  i generalno možemo konstatovati da su teme vezano za seksualno prenosive bolesti i dalje u jednoj značajnoj mjeri tabu. Mi smo odlućili da ne zatvaramo oči pred problemom nego da se uhvatimo u koštac sa njim i na ovaj način dajemo institucionalni odgovor a u skladu sa onim što su ciljevi i principi djelovanja na globalnom nivou", dodao je Vuković.

Predstavnik Agencije Ujedinjenih Nacija za sidu (UNAIDS) Konstantin Voytsekhovich zahvalio se crnogorskim opštinama na inicijativi i posvećenosti potpisivanju Pariske deklaracije. Činjenica da su crnogorski gradovi prvi u regionu potpisali ovu deklaraciju znači, kako tvrdi, kreiranje ambijenta za bolju reakciju, ali i širenje znanja i razmjenu iskustava u ovoj oblasti.  „Siguran sam da je odgovor na virus u Crnoj Gori u sigurnim rukama lokalnih vlasti, zajednice i ukupne javnosti“.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević ovom prilikom kazao je da  se potpisivanjem Deklaracije potvrđuje jasno opredjeljenje da budemo dio razvijenog svijeta i pratimo ono što je već oko 300 gradova u Evropi podržalo kroz inicijativu „Fast-track cities“. 

"Zajednički ćemo se zalagati da na lokalnom nivou prije svega sprovodimo Akcione planove koji za cilj imaju prije svega razmjenu iskustava sa drugim gradovima potpisnicama Pariske deklaracije, da ćemo sprovoditi niz aktivnosti u pravcu edukacije naših najmlađih i da ćemo zajednički ići u pravcu rušenja stigmi i diskriminacije osoba koje su zaražene sa HIV virusom."

Prvi čovjek Opštine Bijelo Polje Petar Smolović naveo je kako vjeruje da možemo doći do cilja, a to je okončanje epidemije HIV-a do 2030. godine.

Izvršni direktor Alijanske za javno zdravlje iz Ukrajine Andrej Klepikov pohvalio je to što prvi put, ne jedan, već tri grada jedne države potpisuju Parišku deklaraciju i na taj način pokazuju posvećenost. 

„Takođe, želim da istaknem  ulogu  civilnog društva  koje je ključni partner u borbi sa HIV-om i AIDS-om. Ponosni smo na saradnju sa CAZAS-om i JUVENTAS-om  koji ulažu veliki napor i podržavaju ove inicijative. Još jednom iskrene čestitke na ovom velikom koraku naprijed u borbi sa HIV-om“.

Izvršni direktor CAZAS Mišo Pejković tvrdi da će primjenom deklaracije stotinama pojedinaca i porodicama značajno poboljšati život.

„Efikasnim pristupom, prevenciji i pružanjem podrške programa koji su usmjereni na HIV, tuberkulozu i virusne hepetitise borićemo se sa stigmom koja ostaje globalna prepreka u efikasnom odgovoru na HIV. Samo ako se adekvatno odgovori na potrebe ranjivih grupa možemo govoriti o napretku“, dodao je Pejković

"U borbu protiv HIV virusa morala je biti uključena i šira zajednica da bismo mogli doći do rješenja kada je u pitanju prevencija ali i tretnam i podrška onima koji žive sa tim virusom , tvrdi  izvršna direktorica Juventasa Ivana Vujović.  Upravo zbog toga je važno da pristup HIV/ AIDS bude integrisan i decentralizovan i da ne pripada samo medicinskim ustanovama", zaključila je Vujović.

Podsjećamo, na Svjetski dan borbe protiv side 1. decembra 2014, gradonačelnici iz cijelog svijeta okupili su se u Parizu kako bi potpisali deklaraciju o okončanju epidemije side u svojim gradovima. Potpisivanjem Pariske deklaracije gradonačelnici su se obavezali na ubrzanje nastojanja i napora da u svojim gradovima zaustave epidemiju side putem čitavog niza aktivnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR