13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković: "Na gordom katunskom kršu iskrilo je pravo, čast i sloboda Crne Gore"

Politika

Tag Gallery
Comments 1

Bošković: "Na gordom katunskom kršu iskrilo je pravo, čast i sloboda Crne Gore"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

“Obavezni pred prozivkom istorije, Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore ne zaboravljaju božićne heroje, na čijim se primjerima mladost učila i uči kako se vjernost otadžbini izgovara”- poručio je ministar Bošković na svečanoj akademiji u Zetskom domu na Cetinju.

Marković: Moramo razumjeti zablude jednih i žrtve drugih kako bismo pokopali podjele jednom za svagda

100 godina od Božićnog ustanka: Pogledajte fotografije i snimke sa Cetinja

''Istoriji je dato da s vremena na vrijeme prozove one ličnosti koje su postali međaši, a njihove sudbine - istorijske pozornice, a privilegiju da budu prozvani nemaju mnogi ni nakon godine, a kamoli nakon vijeka. Preko Bajica do Cetinja danas smo se okupili da obilježimo vijek od Božićnog ustanka, događaja o kojem se nije znalo gotovo ništa, a o kojem se osjećalo i proživljavalo gotovo sve. Ma koliko kanjon zaborava bio dubok, rijeka istine uvijek nađe vijugave puteve da se svjetlosti pokaže. Obavezni pred prozivkom istorije, Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore ne zaboravlja božićne heroje, na čijim se primjerima mladost učila i uči kako se vjernost otadžbini izgovara. Na besmrtnim idejama njihovih duša, grijaće se i nova pokoljenja.

Na vrh gore ove tron se gordi, vječnosti je ovđe kolijevka, ovđe se ona okrunila, odavde je hitro polećela ... odavde je prva ustanička iskra ožegla, u predjele noći uskočila i državnosti oblik dala, a u Božićnom ustanku sijevnuše oficirske sablje i epolete da odbrane crnogorsko izvorište – PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE''-kazao je Bošković.

Ovđe je, kako je rekao,  kolijevka opstanka i produžetka, ovđe se uždio oganj badnje vatre da osvijetli lučom zamračenu slavu, da odagna zaprečani ponos i pravdu više Gore Crne.

''Tih dana kada se duše kameniše okruni se vijenac Crne Gore... a božićni ustanici pred bezumljem odlučiše obnoviti Badnje veče. Svjesni bremena sopstvenih odluka, zaboravljeni vijek jedan cijeli, u tišini su svojom idejom dogorijevali san o obnovi Crne Gore.

Zatonuli su u noć iz koje su znali da nikada neće svanuti njihov dan ali oće granuti i pronijeti se misao o slobodnoj Crnoj Gori. Njihov barjak časti i sjećanja prenošen je od sinova do potomaka da se opet vrati predačkoj zavjetnoj misli - Da vojnik brani grb na kapi, da brani ideju nad kojom je - u čast i život - zakletvu položio. Krvlju svojih pobjeda ispisali su testament kao zavještanje budućim generacijama da buktinju prenosi svaka nova smjena, oni nijesu ćutali, oni su svoju riječ rekli – rekli za sva vremena. Riješeni da ostave zalog za novo vrijeme, braneći do potonjeg, prezirući smrt ... njihovi glasovi stizali su od Rima, Versaja, Londona do Vašingtona, koji su ostali nijemi pred nepravdom nanešenom jednom kralju i njegovom narodu''-naveo je ministar odbrane.

''Dvostruki junaci, prvi jer su prezreli strah od smrti i drugi jer su se oduprli sudbini poštujući zavjet dat svojoj otadžbini. U traganju za iskonom Gaeta im je postala novi dom dok ne obnove onaj svoj. Tragom novog vremena morali smo se vratiti njima da bi ponovo postali svoji. Odškrinuli smo pokrov prošlosti, prisjećajući se sjaja starih jatagana i tančica pušaka, sjećajući se herojskog doba i u njima poslednjih junaka. Ovaj vijek kao da je vjekovao nad ostalim, u njemu nije bilo dana ni godine da se crnogorsko oružje strašnom kušnjom ne kušaše, da se na poklič „ko je vitez“ ne okupi golobrado i staro da brani čest i pravo svojih otaca, svojeg državnog svetilišta ... u imenu Crne Gore.

Sagledavajući vjekove za nama potonji iza nas ostavio je trajan pečat jednog vremena ... za i pred nama .... pečat kao opomenu i slutnju da se više nikad ne ponovi, ali i kao nadu da će nedostižno opet postati dosanjani san. Na gordom katunskom kršu u naupornijem potporju crnogorske krune iskrilo je pravo, čast i sloboda Crne Gore. Vijek nakon tih događaja okupljeni, ne da ponovo ustajemo već da ukažemo najdublji pijetet prema ideji koja nas je vodila, ideji vlastite države i u njoj sopstvenog identiteta.

Neka vjetar sa Lovćena pronese glas da nećemo zaboraviti besmrtnost kojom su ovjenčali slavu Crne Gore. I neka Ivanovo zvono vječno budi zoru za one koji su vječnim dahom pozlatili ime Crne Gore. Slava im i hvala im dovijek. DA JE VJEČNA CRNA GORA''-zaključio je Bošković.

Ministar Bošković predao je crnogorsko oficirsku sablju komandiru Počasne garde kapetanu Miliji Čabarkapi. Nova sablja Počasne garde replika je sablje koja je korišćena početkom 20. vijeka u Vojsci Kraljevine Crne Gore #svečanaakademija #BožićniUstanak pic.twitter.com/laG9Vyi8Kb

On je na današnjoj akademiji predao crnogorsko oficirsku sablju komandiru Počasne garde kapetanu Miliji Čabarkapi. Nova sablja Počasne garde replika je sablje koja je korišćena početkom 20. vijeka u Vojsci Kraljevine Crne Gore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

bojana

Ova politička i ljudska gromada priča o Crnoj Gori. Baš mi se dopada.