10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nimanbegu: Albanci neće ostati dužni SDP-u zbog neglasanja za moj prijedlog

Politika

Comments 0

Nimanbegu: Albanci neće ostati dužni SDP-u zbog neglasanja za moj prijedlog

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Neglasanje SDP-a za Prijedlog zakona o javnom redu i miru, posebno njihovo oponiranje tom aktu, biće njihova politička hipoteka kod Albanaca. Ponašanje SDP-a tokom rasprave u parlamentu Albanci su shvatili kao odnos, ne prema mom prijedlogu, nego prema našoj zastavi i našim pravima, kazao je u intervjuu Pobjedi Genci Nimanbegu, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik Force.

Nimanbegu je poručio da Albanci neće ostati dužni SDP-u zbog uskraćivanja podrške njegovom prijedlogu i retorike poslanika te partije tokom skupštinske rasprave o predloženom zakonu o javnom redu i miru.

Upitan je li iznenađen što njegov prijedlog nije dobio potrbnu većinu Nimanbegu kaže da je njegov prijedlog demokratičniji od rješenja koje je ostalo na snazi.

''Parlament je mjesto gdje se predstavljaju različita politička mišljenja, ne samo o budućnosti, već i prošlosti Crne Gore. Ta gledanja kod pojedinih političara daleko su od realnosti i demokratičnosti, već su često iskrivljena, nedemokratična i štetna po međusobne odnose.

Moj prijedlog je, ne samo ,,demokratičniji“ od rješenja koje je opstalo, već je to rjesenje koje prepoznaje realnost u Crnoj Gori. Realnost je da se zastave stranih država ističu ispred poslovnih objekata (hotela, restorana, plaža, na motornim vozilima, na motorima) i niko se ne kažnjava za to, što je dobro, ali sada je potrebna mala ispravka - niko osim Albanaca koji ističu svoju nacionalnu (narodnu) zastavu. Znači, ne samo što se diskriminiše zastava susjedne države Albanije, NATO saveznice, već se ne poštuje Zakon o nacionalnim simbolima koji dozvoljava slobodnu upotrebu simbola manjinskih naroda u Crnoj Gori''-kazao je on.

Kako dodaje, prava manjina uređena su Ustavom i zakonima.

''Definitivno mi je ostavilo gorak utisak da su partije koje su bile bliske manjinama u nedavnoj prošlosti, zauzele pravi gard protiv mog rješenja. I to SDP, dok su LP i jedan od poslanika Posebnog kluba (na listi URE je dobio glasove) uskratili podršku zakonu, a koji su je dali bilo za dnevni red ili za glasanje u načelu. Po meni, to je samo otkrilo njihovu političku suštinu, a to je da su to crnogorske nacionalne partije, kojima manjine služe za glasove do momenta kada oni procijene da su to ,,dobri Crnogorci“.

Uvijek smo govorili da se na političkoj sceni pojedine partije prikazuju za građanske, a u stvari su nacionalne crnogorske partije. Njima je dovoljna demokratija prema manjinama tada kada su im potrebne za glasove ali sa malo više nacionalnih prava za samo jednu nacionalnu grupu. Tu jasno prepoznajem novodukljanstvo. I pored svega, mislim da je to korak nazad za odnose u Crnoj Gori. Javnost koja je pratila debatu u parlamentu, a nije svoj stav izgradila samo od informacija iz medija, dovoljno je mudra da zaključi da je novodukljanstvo opasno kao i svaki drugi nacionalizam''-ocijenio je NImanbegu.

Kako dodaje, oni koji nijesu podržali zakon – Ranko Krivokapić, Raško Konjević i Andrija Popović, imaju političku hipoteku kod Albanaca.

''Ono što je jasno je da će među Albancima neglasanje SDP-a i posebno njihovo oponiranje zakonu, biti njihova politička hipoteka, posebno kod Albanaca. Albanci su ponašanje SDP-a u parlamentu shvatili kao odnos, ne prema mom prijedlogu, nego prema našoj zastavi i našim pravima. Mi ćemo naše sugrađane stalno podsjećati na to. Nećemo S D P - u ostati nimalo dužni. Jezik koji su koristili, recimo, poslanici SDP-a sigurno će naštetiti odnosima njihove partije sa Albancima u Crnoj Gori, jer su koristili lažne argumente, pokazivali patetični patriotizam u napadu na moj zakonski prijedlog. I to riječima da je zakonski prijedlog ponižavajući za crnogorsku zastavu. Te riječi, za kolegu Popovića, bile su okidač za uskraćivanje povjerenja koje su dali i cijenim da njegovo neglasanje je uzrokovano razlozima sličnim, ali ne istim kao SDP-a i ne mogu ih nijednog trenutka porediti.

Moram iskazati zahvalnost svim poslanicima koji su glasali za moj prijedlog, koji je dobio, iako nedovoljno, podršku 40 od 44 prisutna poslanika''-zaključio je Nimanbegu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR