8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin o Crnoj Gori: Politička nestabilnost zbog NATO, SAD uvukla zemlju u Alijansu

Izvor: Foto: Večernje novosti

Politika

Comments 11

Putin o Crnoj Gori: Politička nestabilnost zbog NATO, SAD uvukla zemlju u Alijansu

Izvor: Vecernje novosti

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je u intervjuu za Večernje novosti da se "vlast u Crnoj Gori uplašila da raspiše referendum o ulasku u NATO i optužio SAD da je uvukla Crnu Goru u Alijansu".

"Kad pričamo o situaciji na Balkanu, ozbiljan destabilizujući faktor ovdje predstavlja politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu. Još 1999. snage NATO su bez sankcije UN dva i po mjeseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnički odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo. A 2008. godine Vašington i njegovi saveznici su podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti. Godine 2017, uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO je bila uvučena Crna Gora. Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat, zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti. Prošle godine, radi forsiranog učlanjenja u NATO Republike Makedonije bio je čak pokrenut proces donošenja ustavnih amandmana i promjene naziva te države, revizije osnova makedonskog nacionalnog identiteta. Pri tome je ignorisana volja makedonskih glasača - referendum o promjeni naziva države je propao, ali se spoljni pritisak nastavio".

Rusija je, dodaje Putin znajući koliko su komplikovan Balkan i istorija tog regiona, uvijek ga je smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju.

"I danas Rusija ima ovdje mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima strateški partner Srbija. Zato je pomoć jačanju regionalne bezbjednosti i stabilnosti naš bezuslovan prioritet", kazao je Putin.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

E nigdje takve demokratije i postovanja i slobode kao u Rusiji Evo doduse polako to pokusavaju prosiriti i na Srbiju ,blago njima s njom

Mara

Dovoljno smo u proslosti bili njihove sluge,ko imalo poznaje istoriju Crne Gore zna da su nas Rusi koristili zbog uticaja na Balkanu i strateskog polozaja...jedino su Crnogorci mogli da krajem 19 vijeka razbuktaju plamen ustanka u Hercegovini...ne rade bacuske nista za dz...!!!!!

filip

nije rekao nikakvu novost to vidi i ko nema ociju da uvukose narod bez pitanja i volje ali stacemo kad se nepitamo sa svoim gacama