8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanić: Mojkovac je varoš koja se može pohvaliti samo iseljavanjem stanovništva

Politika

Comments 4

Stanić: Mojkovac je varoš koja se može pohvaliti samo iseljavanjem stanovništva

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Mojkovac, nekada industrijski grad, sada je varoš koja se može pohvaliti samo svakodnevnim iseljavanjem stanovništva, kaže Ivan Stanić, odbornik Demokrata u SO Mojkovac.

"Fabrike koje su zapošljavale na hiljade radnika predstavljale su društveno bogastvo koje je garantovalo napredak. Jedan od giganata bio je Kombinat industrije drveta, "Vukman Kruščić", koji je zapošljavao oko 1.000 radnika. Prodat je 2006. godine, a kompletna imovina je porušena i rasprodata. Pored toga, zatvoren je i rudnik olova i cinka "Brskovo", kao i poljoprivredno-trgovačko preduzeće "Bojna njiva", šumsko preduzeće "Cer", zemljoradnička zadruga "Podbišće", konfekcija "Kom", ugostiteljko-turističko preduzeće "Sinjajevina"... Uništavanjem prirodnih i privrednih resursa, nekada bogati sjever potonuo je u nemaštinu. Privatizacija, način na koji je ona sprovedena, dovela je, na žalost, do toga da pomenute fabrike i preduzeća prestanu sa radom, a samim tim, veliki broj porodica gurnut je na rub egzistencije", navodi Stanić u saopštenju za medije.

O ekonomskom sunovratu Mojkovca, koji je bez perspektive sa ovom i ovakvom vlašću, govore, kako kaže,  i migracije.

"Opštinu Mojkovac napustila je, između dva popisa, jedna trećina ukupnog broja stanovnika, uglavnom zahvaljujući propasti svega što je privatizovano.

Koliko je zapravo trodecenijska vladavina DPS-a uništila ekonomiju Mojkovca, govori i razvijanje biznis zone Babića polje, slučaj otvaranja fantom firme ,,Monte turk” 2014. godine, gdje, osim što je bivši predsjednik Opštine položio kamen temeljac i presjekao vrpcu, do dana današnjeg nema proizvodnje, a i kako bi je bilo, kada ni temelji nisu izgrađeni.

Razvijanje Mojkovca u kandžama DPS-a nije daleko odmaklo od flomastera, kvadratića i trouglića. Tako je, u prvoj godini novog mandata DPS-a u Mojkovcu, zabilježno da je tokom 2018. godine u lokalnu infrastrukturu od planiranih skoro 400.000 eura, uloženo svega 79.000 eura. Sa druge strane, novac građana naše opštine nemilice se troši zarad lagodnijeg života nosilaca vlasti, o čemu nam govori podatak da je više sredstava potrošio kabinet predsjednika Opštine (87.335 eura), nego što su kapitalni izdaci za lokalnu infrastrukturu, koji iznose 79.261 eura. O daljem nerazvoju i nebrizi DPS vlasti u Mojkovcu, govori nam i podatak da podrška mladim bračnim parovima na ruralnom području za 2018. godinu iznosi nula eura. Osim toga, planom budžeta za 2019. godinu smanjeni su izdaci za dobitnike diplome "Luče", a za stipendiranje uspješnih sportista, takođe, opredijeljeno je nula eura", kaže Stanić.

Svi građani Mojkovca svjedoci su, kako zaključuje, da od predizbornih obećanja DPS-a - "Mojkovac pobjeđuje" i "za stabilnost i napredak Crne Gore" imamo ispunjeno samo da Mojkovac "sigurnim korakom" nestaje.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Satiraman

Hahahha e sta radi Stanic....Ovaj tekst ako je on pisao (sticajem okolnosti ga znam) neka mi ruka otpadne ovoga momenta...Kakva "elita" Mk ...majkooo mila ovo je sve gore i gore...

Mojkovcanin

Ko ti je napisa' tekst, obraza ti..!?

Nikola #2

To, koliko shvatam, nema nikakve veze sa nasom trenutnom nemilom ekononskom situacijom?