9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDP traži vanrednu sjednicu Skupštine zbog afere "Koverta"

Politika

Comments 3

SDP traži vanrednu sjednicu Skupštine zbog afere "Koverta"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Socijaldemokratska partija pokrenula je inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine zbog afere "Koverta", za šta im je potrebno 27 potpisa poslanika.

"Kao što smo ranije najavili, SDP pokreće inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine na ovu temu, a formalnu incijativu ćemo narednih dana uputiti svim opozicionim klubovima poslanika, budući da je shodno Ustavu za zakazivanje vanredne sjednice neophodno prikupiti 27 potpisa poslalnika Skupštine Crne Gore", naglasili su iz SDP-a.

Iz SDP-a su podnijeli zaključke Skupštini kojima bi, ukoliko budu usvojeni, to predstavničko tijelo zatražilo od nadležnih organa da ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio predsjednik Atlas grupe i o tome obavijeste parlament.

"Skupština posebno poziva Tužilaštvo, prevashodno imajući u vidu kvalifikaciju SDT od 30.09.2017. o krivičnim djelima `stvaranje kriminalne ogranizacije i pranje novca`, a koji novac je upravo predmet afere `Koverta`, da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata", navodi se u zaključcima koje je SDP unio u skupštinsku proceduru.

Oni traže i da Skupština konstatuje da su posljednja dešavanja oko afere „Koverta“ dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces.

" I nakon ranijih afera koje su urušavale legitimitet izbornog procesa, nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore na osnovu kojih jedino i može da proizađe vlast sa nespornim demokratskim legitimitetom u čijoj je osnovi slobodna volja gradjana kao ključno Ustavno načelo"-naveli su.

SDP traži i da Skupština ohrabri nastavak Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

"Stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je gospodin Knežević ukazao, kao i posljedice koje bi eventualno potvrđivanje njegovih navoda imalo, upućuje na prioritetno postupanje nadležnih državnih organa u ovom slučaju. Cijenimo da višednevno ćutanje nadležnih institucija ili njihovo neadekvatno reagovanje, sa jasnim elementima selektivnosti u pristupu, ukazuje na problem`zarobljene države`, kako nas EU opisuje u strategiji iz 201, čime se jasno implicira da institucije ne izvršavaju do kraja svoju ustavnu ulogu", saopšteno je iz SDP-a.

Dodaju da bi nadležne institucije trebalo da otvore pitanje zakonitosti prihoda javnih funkcionera i njihovog potencijalnog nezakonitog bogaćenja," što je u pojedinim slučajevima više nego očigledno, posebno u kontekstu aktuelne teme o kupovini vile, površine veće od pojedinih državnih institucija, čija se vrijednost mjeri u milionima eura".

"Pored objavljenih snimaka koji jasno upućuju na nezakonito finansiranje partije na vlasti, dobili smo i potvrdu tih nezakonitosti sa najviše partijske adrese, pa nadležni treba hitno da daju odgovor kako možemo imati fer izbore ako se milioni eura nezakonito upumpavaju partiji na vlasti i da se to formalno pravda falsifikovanim izvještajima", saopšteno je iz SDP-a.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Patriote

Nikom nije jasno zasto ovi iz DPS-a uvjek kada je gusto i kada se uhvate u razne kriminalne radnje ,uvjek govore postujemo drzavu postujemo istitucije ma sve postuju sami sebe demantuju ,postuju sve patriote a oberucke opustosise ovu drzavu sve zivo pokradose ito sve krupne ribe.

Baranin

Nama, koji znamo kako se finansirao SDP dok je bio na vlasti, kako je zapošljavao članove i rodbinu, mučno je kad slušamo kako glume virdžine. Čak i za "limenku", a stalno su držali MUP, prave se blesavi!

Liberal

Glavnoi kreator ove afere je Rako i on koordinira sve sa Duškom i Vijestima.