8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dragišić: Crna Gora i dalje izložena hibridnim napadima, ali ima moć da se odupre

Politika

Comments 1

Dragišić: Crna Gora i dalje izložena hibridnim napadima, ali ima moć da se odupre

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nema sumnje da Rusija sprovodi hibridni rat na čitavom Balkanu, a on je kombinacija političkog pritiska, ekonomskog uticaja, korupcije, medijskog fabrikovanja stvarnosti, izazivanja afera, diskreditovanja najviših političkih ličnosti… Prepoznajete u ovom spisku da je sve već primijenjeno u Crnoj Gori, ali primjenjuje se i u ostalim balkanskim državama. Crna Gora je najbolji primjer, a sada i Makedonija da je otpor moguć i da daje rezultat, kaže u razgovoru za Dnevne novine profesor Fakulteta bezbjednosti beogradskog Univerziteta Zoran Dragišić.

Dragišić ističe da bezbjednost i stabilnost jedne zemlje odavno ne zavisi samo od njene vojne i odbrambene moći, njena prava snaga je u njenoj sposobnosti da sklapa partnerstva sa razvijenim i demokratskim društvima.

“Crna Gora je u tome već daleko odmakla i zato ne strahujem za njenu moć da se suprotstavi hibridnim napadima kojima je i dalje izložena”, poručuje Dragišić.

Prema njegovim riječima uloga Rusije na Balkanu procjenjuje se kao veoma opasna.

“Rusija ima izražen interes za Balkan jer smatra da preko našeg regiona može vršiti uticaj na Evropu. Rusija se na primjeru Crne Gore, potom Makedonije pokazala kao veoma neuspješna, a posebno je ruska obaveštajno propagandna akcija doživjela fijasko u Grčkoj. Pokušaji da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO su, i pored ogromnih napora koje je Rusija uložila, propali. Kao i u Makedoniji. To ne znači da će Rusija odustati i da neće pokušati da spriječi ulazak BiH u NATO, da pokuša sa izazivanjem sukoba i dovođenjem na vlast političara lojalnih Kremlju. Rusija ne gleda blagonaklono ni na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što može dodatno zakomplikovati ovaj ionako složen problem”, ocijenio je profesor.

Dragišic ne vjeruje da je na Balkanu moguć novi rat, ali dodaje da će se dešavati oružane provokacije, nasilje, demonstracije, razni oblici hibridnog rata jer su problemi Balkana veoma komplikovani i još uvijek je više onih koji žele da ih dodatno komplikuju, nego onih koji žele da ih riješe.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Jedan znacajan dio Srpskog drustva ,kao i Hrvatskog i Albanskog , kako zbog svoje brojnosti (u Balkanskim relacijama )tako i po svom retrogradnom shvatanju i teznjama stvaraju velike probleme za dobar suzivot na ovim prostorima A onaj drugi veci ,normalni , dobri bi trebalo nekako da se izbori da rijesi probleme svakko u svojoj kuci i da svi jednom krenemo naprijed i ekonomski i civilizacijski i normalno ljudski da zivimo kao najbolje komsije (ako ne vise )