17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović primio akreditivna pisma novonaimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

Politika

Tag Video
Comments 0

Đukanović primio akreditivna pisma novonaimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novonaimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Turske - Songula Ozana, Bugarske- Meglene Ivanove Plugčieve-Aleksandrove i Koreje - Čoe Hjong-čana.

Kako je navedeno u saopštenju, Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

''On je u razgovoru sa ambasadorkom Turske Songul Ozan iskazao zadovoljstvo međudržavnom saradnjom i tradicionalnim prijateljstvom Crne Gore i Turske, uz uvjerenje da će njen angažman u Crnoj Gori dodatno unaprijediti uzorne odnose dvije države. Kvalitetnom političkom dijalogu na najvišem nivou, poseban doprinos daće planirana posjeta predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana''- ocijenio je Đukanović.

On je, takođe, iskazao solidarnost za napore koje Turska ulaže u rješavanju krize na južnoj granici i obezbjeđivanju uslova za život velikog broja izbjeglih lica iz Sirije.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo odnosom turske države prema crnogorskoj zajednici u toj zemlji, ali i značajnim brojem uspješnih ljudi iz Turske koji borave u Crnoj Gori, što je, kako je kazao, posljedica i istorijskih korijena koji nas povezuju i predstavljaju osnov saradnje u budućnosti.

''Uz kontinuiranu razvojnu pomoć TIKE i stipendiranje naših studenata, Crnoj Gori je u ovoj fazi razvoja izuzetno dragocjena i podrška u nadgradnji znanja i transfer tehnologija, kako bi što prije sustigli evropski tempo razvoja, ocijenio je Predsjednik. Uz izuzetno dobro razuđenu saradnju u brojnim oblastima, naredni period biće posvećen jačanju ekonomskih veza, imajući u vidu razvojni nivo Turske''- kazao je Đukanović.

Ambasadorka Ozan naglasila je da joj je čast da obavlja diplomatsku funkciju u Crnoj Gori, prijateljskoj zemlji koja napreduje ubrzanim tempom na svim poljijma.

''Prenoseći pozdrave predsjednika Erdogana, i njegovu poruku da je Crna Gora primjer stabilnosti i budućnosti, saglasila se sa ocjenom da će njegova posjeta Crnoj Gori biti snažan impuls daljim odnosima, čemu će prioritetno biti posvećena. Posebno je pohvalila brzi napredak naše države na polju evropskih integracija kao lidera u regionu. Iskazala je punu spremnost da pomogne daljem razvoju ekonomskih odnosa dvije države i povećanju trgovinske razmjene čemu će, kako su se saglasili, doprinijeti i očekivana revizija Sporazuma o slobodnoj trgovini. Crna Gora je i važna turistička destinacija''- kazala je Ozan, navedeno je u saopštenju.

Đukanović je tokom razgovora sa ambasadorkom Bugarske podsjetio na tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje i naroda, ističući da odgovornim odnosom prema tom nasljeđu unapređujemo odnose na savremenim osnovama.

Posebno je ukazao na podršku Bugarske Crnoj Gori i državama regiona za dalji proces integracija, naročito tokom bugarskog predsjedavanja EU.

''Savladavanje ključnih izazova Zapadnog Balkana u kontekstu razvoja i trajne stabilnosti jedino je moguće kroz dalju perpektivu naših zemlaja u EU''- kazao je Đukanović.

On je izrazio zadovoljstvo razuđenošću bilateralne saradnje dvije zemlje u brojnim oblastima, uz jasno prepoznate perspektive za produbljivanja saradnje u domenu unutrašnjih poslova i pravde, obrazovanja i nauke, i naročito u domenu ekonomskih odnosa i turizma.

''Ambasadorka Ivanova prenijela je pozdrave predsjednika i premijera Bugraske ističući da će svoje bogato političko i diplomatsko iskustvo iskoristiti u najboljem interesu Crne Gore i njenog evropskog napretka. Istakla je i značaj jačanja ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, kao i projekte u oblasti energetike. Ocijenila je da je zajedničko ulaganje u stabilnost Zapadnog Balkana ulaganje u dalji prosperitet Evrope, i potvrdila nastavak snažne podrške Bugarske integraciji Crne Gore i zemalja regiona''- navedeno je u saopštenju.

Pored brojnih mogućnosti u turizmu, Crna Gora i Bugarska uspješno sarađuju i u oblasti nauke, gdje je ponovljena podrška Bugarske regionalnom projektu za osnivanje instituta za održive tehnologije.

Đukanović danas je poželio dobrodošlicu i novonaimenovanom ambasadoru Republike Koreje iskazujući zainteresovanost za dalji razvoj saradnje na temeljima dobrih političkih odnosa.

''Uz unapređenje ugovorne baze, podsjetio je na interesovanje te zemlje da sarađujemo u oblasti energetike, infrastrukture i informacionih tehnologija, kao i projekata za zaštitu životne sredine. Uz zahvalnost za razvojnu pomoć Koreje i stipendiranje naših studenata, Đukanović je naglasio interes za daljim kontaktima u obrazovanju, imajući u vidu strateške razvojne pravce Crne Gore. Iako su dvije države do sada uglavnom sarađivale na multilateralnom planu, ambasador Čoe Hjong –Čan ocijenio je da nakon potpisivanja ugovora o ekonomskoj saradnji možemo pokrenuti i pitanje formiranja zajedničkog komiteta za ekonomska pitanja i podstaći dalje odnose u oblasti turizma i saobraćaja. Ambasador Koreje iskazao je veliko poštovanje za postignuća Crne Gore i lidersku ulogu predsjednika Đukanovića u integracionim procesima''-zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR