16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanišić: Nadam se da će opozicija doći na sjednicu

Politika

Comments 0

Stanišić: Nadam se da će opozicija doći na sjednicu

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Za usvajanje prijedloga zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, koji predviđa obavezno učešće crnogorskih vojnika u NATO misijama, potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore.

Međutim, sudeći po trenutnom odnosu snaga u parlamentu gotovo je izvjesno da ovaj prijedlog zakona neće dobiti potrebnu većinu u prvom krugu glasanja. Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Stanišić objasnio je da je za izglasavanje ovog prijedloga zakona u prvom krugu glasanja potrebna dvotrećinska većina. Ukoliko tada zakon ne bude usvojen, o njemu će se ponovo glasati nakon, najranije, tri mjeseca, kada se ponovo može uvrstiti u proceduru.

“Kao predsjednik Odbora, nadam se da će opozicija doći na sjednicu, kako bismo izglasali ovaj zakon dvotrećinskom većinom. Ako do toga ne dođe, nakon tri mjeseca će se glasati o zakonu koji se tada može usvojiti glasovima 41 poslanika”, rekao je Stanišić.

On je nedavno, na sjednici Odbora za bezbjednost, kazao da će predložiti parlamentu da se zbog važnosti zakona, o njemu raspravlja na prvom vanrednom zasijedanju. Na pitanje da li eventualno neusvajanje zakona ili odlaganje njegovog usvajanja može imati negativne posljedice, Stanišić je kazao da je zakon na vrijeme uvršten u proceduru.

“Resorno ministarstvo je na vrijeme uputilo zakon u proceduru, kako se ne bi zakasnilo sa njegovom primjenom jer smo računali na bojkot dijela opozicije”, rekao je Stanišić.

Izmjenama ovog zakona predviđeno je obavezno učešće u svim zakonski propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama u inostranstvu.

“Na ovaj način omogućava se upotreba u međunarodnim snagama kompletnog sastava formacijske jedinice VCG, koja je deklarisana za međunarodne aktivnosti i sertifikovana od NATO. Ovim se obezbjeđuje da svi pripadnici ove jedinice istovremeno izvršavaju zadatak, jer jedino kompletna i kompaktna jedinica može izvršiti namjenski zadatak u međunarodnim snagama”, kaže se u obrazloženju zakona.

Predsjednik Socijaldemokratske partije i član Odbora za bezbjednost Ranko Krivokapić kazao je da će poslanici njegove partije podržati izmjene zakona.

“SDP će podržati predviđene izmjene u prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore. Svakako je to jedna od osnovnih obaveza članica saveza. Očekujemo da zbog važnosti te odluke, DPS zatraži vanredno zasijedanje Skupštine”, kazao je Krivokapić.

Iako je bojkot dijela opozicije glavni razlog što će najvjerovatnije izostati podrška 54 poslanika za ovaj zakon, u Demokratskom frontu kažu da svakako ne bi podržali zakon. Poslanik tog saveza Milutin Đukanović ističe da ovim prijedlogom, vlast još jednom pokazuje podanički odnos prema NATO savezu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR