8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvojena Zajednička izjava predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Politika

Tag Video
Comments 0

Usvojena Zajednička izjava predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Usvajanjem Zajedničke izjave završena je 16. konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative (JJI).

U Zajedničkoj izjavi parlamenti zemalja učesnica utvrđuju da je saradnja nacionalnih parlamenata u okviru JJI važna za identifikaciju projekata regionalnog karaktera koji treba, između ostalog, da podrže integraciju Zapadnog Balkana u EU, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

"Parlamenti pružaju podršku Strategiji Evropske unije za jadransko-jonski region koja predstavlja koristan instrument saradnje između zemalja članica EU i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo. Učesnici konferencije kao predstavnici svojih parlamenata pozivaju evropske institucije da ojačaju političku i finansijsku podršku implementaciji strateških projekata iz Strategije EU za jadransko-jonski region.

U Izjavi se takođe navodi da parlamenti JJI pozivaju sve nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, privatni sektor i nevladine organizacije da nastave da razvijaju sinergiju između strategija održivog turizma i kulturnih sektora. Učesnici ističu značaj unaprijeđenja infrastrukture koja ima suštinsku ulogu u povećanju pristupačnosti i povezanosti regiona i napominju važnost bezbjednosti i sigurnosti za održivi razvoj turističke destinacije, te pozivaju na jaču saradnju i razmjenu dobrih praksi između zemalja učesnica Jadransko-jonske inicijative", navedeno je u saopštenju. 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je tokom dana imao i bilateralne susrete sa predsjednicima parlamenata Slovenije Dejanom Židanom, Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem, Albanije Gramozom Ručijem, zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Nebojšom Radmanovićem i potpredsjednikom parlamenta Republike Grčke Georgiosom Varemenosom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR