16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tirana: Sastanak A-5 na nivou političkih direktora ministarstava odbrane i vanjskih poslova

Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Tirana: Sastanak A-5 na nivou političkih direktora ministarstava odbrane i vanjskih poslova

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Tirani je danas održan sastanak na nivou političkih direktora ministarstava odbrane i vanjskih poslova zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A-5), a u sklopu ovogodišnjeg, albanskog predsjedavanja Poveljom.

Crnu Goru su predstavljali generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ministarstva odbrane Ivica Ivanović i generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Vučinić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na sastanku su razmatrani aktuelni bezbjednosni i politički izazovi u regionu, sa posebnim fokusom na NATO politiku otvorenih vrata, buduće projekte u okviru Povelje, te zajedničko učešće u mirovnim misijama i operacijama.

"Ivanović je naglasio ulogu A-5 u promovisanju dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i jačanju međusobnog povjerenja. On je istakao da je riječ o značajnom forumu za saradnju u kreiranju dugoročnog mira i stabilnosti Zapadnog Balkana, naglašavajući uspješnu implementaciju aktivnosti tokom prošlogodišnjeg, crnogorskog predsjedavanja A-5 Poveljom.

Ivanović je izrazio očekivanje da će se intenzivna saradnja na svim projektima nastaviti i tokom ove godine, naglašavajući potrebu jačanja saradnje, kao ključne u procesu napretka i stabilnosti regiona. On je potvrdio posvećenost Crne Gore promociji evroatlantskih vrijednosti kroz mehanizme A-5 i spremnost da pruži političku i ekspertsku podršku svim zemljama aspirantima za članstvo u NATO. Ivanović je naglasio značajnu i konstruktivnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država, NATO i EU u uspješnom sprovođenju reformskih procesa u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju. 

Foto: Ministarstvo odbrane

Vučinić je takođe govorio o neophodnosti još tješnje saradnje članica i posmatrača A5, kao uslova za uspješno suočavanje sa novim globalnim prijetnjama i bezbjednosnim izazovima.

"On je istakao i doprinos država posmatrača. U tom kontekstu, naglasio je da Crna Gora snažno podržava proširenje Povelje, u cilju jačanja misija zbog koje je i stvorena. Vučinić je ukazao na značaj sprovođenja demokratskih reformi uz podršku EU, NATO i SAD, kao presudnog za uspješno okončanje ovog procesa. U tom svijetlu, izrazio je posebnu zahvalnost SAD na posvećenosti Povelji, te na konstruktivnoj i kontinuiranoj podršci regionu.

Ivanović je potpisao Plan bilateralne saradnje u domenu odbrane između Crne Gore i Kosova za 2019", zaključeno je u saopštenju Ministarstva odbrane. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR