10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović za BBC: Neće me srušiti niko, iza protesta "trokraka struktura destrukcije"

Izvor: Đukanović u razgovoru za BBC/Kabinet predsjednika Crne Gore

Politika

Comments 1

Đukanović za BBC: Neće me srušiti niko, iza protesta "trokraka struktura destrukcije"

Izvor: BBC/RTCG

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Triput sam se povlačio, svojom voljom, nakon pobjeda i ne mislim da iko može da me sruši od političke konkurencije, rekao je u intervjuu za BBC na srpskom predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je, na pitanje novinara BBC-ja, ko će ga srušiti sa vlasti, dao jasan odgovor.

"Neće me srušiti niko! Ja sam se triput povlačio, svojom voljom, nakon pobjeda i ne mislim da iko može da me sruši od političke konkurencije", istakao je Đukanović.

Đukanović navodi da opozicija ni danas nije shvatila da su neka pitanja trajno sklonjena sa dnevnog reda.

"Crna Gora je obnovila državnost, stala je na put evroatlantskih vrijednosti i prešla značajnu dionicu ulaskom u NATO, ekonomski je najrazvijenija u svojoj istoriji", ocijenio je Đukanović.

Novinar BBC-ja navodi da se protesti koje predvodi grupa građana "Odupri se - 97000" uopšte i ne pozivaju na te teme.

"U pravu ste, pojavno je to tako izgledalo. Upozoravao sam da se pod plaštom građanskog protesta, ispostavljaju politički zahtjevi", rekao je Đukanović.

Đukanović ističe da mu je prihvatljiv i takav izazov, kao i da je spreman na dijalog sa onima koji traže promjene, ali njihove zahtjeve tumači na svoj način.

"Svi njihovi zahtjevi se mogu svesti samo na jedan - Vi ga zovete zarobljenost institucija, a ja sam ga pročitao ovako: predugo ste na vlasti i potrebno je da odete i ustupite mjesto nama. Krajnje mi je problematično da želite snaženje države tako što ćete prethodno urušiti ključne institucije", objašnjava Đukanović.

Đukanović, kako piše BBC na sprskom, iza protesta vidi ono što prepoznaje kao svog starog rivala - "trokraku strukturu destrukcije" u koju ubraja opoziciju, nezavisne medije i dio civilnog društva.

"Ne mislim da je opozicija najmoćniji dio te infrastrukture - najjači dio su tobože nezavisni, a zapravo opozicioni mediji koji, pod plaštom slobode mišljenja i izražavanja, vode kontinuiranu prljavu kampanju protiv vlasti u Crnoj Gori, u čijem rušenju bi moj odlazak bio prvi korak", kaže Đukanović.

Potencijalni trag slabosti Đukanović nalazi - u sopstvenim redovima.

"Najveća opasnost za rušenje politike koju personifikujem su naše slabosti. Uspjećemo, ukoliko budemo znali da se sačuvamo od naših slabosti i nastavimo dobru praksu sistematskog obnavljanja naših kapaciteta", kaže crnogorski predsjednik.

BBC na sprskom navodi da su se Podgorica i Beograd politički, u posljednje vreme, značajno udaljili - posljednji susret dva predsjednika je onaj Filipa Vujanovića i Tomislava Nikolića 2015. u Podgorici, a premijerski Aleksandra Vučića i Duška Markovića u Beogradu u februaru 2017.

"Primijetio sam da izostaju zvanični sastanci i to jeste neobično. Mi u Crnoj Gori nijesmo bili napadni, ali smo u svakoj prilici pokazivali spremnost da budemo akteri bilateralnog susreta na najvišem nivou. Uvažavamo okolnosti da je Srbija cjelinom pažnje državne politike zaokupljena rješavanjem pitanja sa Kosovom i nijesmo insistirali na susretu radi susreta jer ništa u našim odnosima ne gori", rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastao na Bezbjednosnom forumu u Minhenu u februaru 2019. godine, dok su se telefonom čuli polovinom aprila, dva dana prije ovog intervjua.

BBC na sprskom navodi da je diplomatska hladnoća praćena vrelom ofanzivom provladine tabloidne štampe i televizija u Srbiji prema crnogorskom državnom vrhu koji je optuživan za podrivanje srpske politike, ponajviše na pitanju Kosova koga Crna Gora priznaje kao nezavisno, kao i odnosa prema srpskoj zajednici u Crnoj Gori.

"Registrovao sam sve to - u više ciklusa sam u prethodnom periodu prolazio kroz takav odnos srbijanske političke javnosti i medijske scene. Da li to budi sumnje kod mene i upućuje na određene pretpostavke? Da. Valjda znate da nijesam naivan čovjek. Ali nijesam ni plašljiv, niti tome dajem preveliki značaj. Znam da je za uspjeh politike najvažnije dobro uraditi posao kod kuće. Nagledao sam se tih promjena raspoloženja iz određenih djelova beogradske političke i medijske scene i mogu da pretpostavim da će doći faza u kojoj će pisati potpuno prijateljski i o Crnoj Gori, i o meni", zaključio je Đukanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

kamiondzija78

I ne treba davati znacaj bezuspješnim pokusajima propalih ljudi