Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ovo su imovina i prihodi predsjednika poslaničkih klubova

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Ovo su imovina i prihodi predsjednika poslaničkih klubova

Predsjednici poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore pored poslaničkih plata prihode ostvaruju i na osnovu rentiranja nekretnina, rada u radnim tijelima, a većina ima i ušteđevine u bankama.

Tako, predsjednik poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević, po osnovu poslaničke funkcije, na nivou godine prihoduje ukupno 17.715 eura. Dodatnih 900 eura godišnje, Rakočević ostvaruje i kao odbornik u Skupštini opštine Glavnog grada.

Rakočević, međutim, na osnovu podataka iz njegovog imovinskog kartona, u svom vlasništvu nema bilo kakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu. Predsjednik poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović na osnovu funkcije poslanika godišnje zaradi 19.808 eura. Osim poslaničke plate, Đukanović ostvaruje prihode i na osnovu članstva u Kolegijumu Skupštine, ali iznos tih prihoda nije preciziran u njegovom imovinskom kartonu. Kada je riječ o nepokretnoj imovini Đukanović posjeduje stan od 74 kvadrata, kao i udio u vlasništvu Srpske kuće. On, kako je precizirano u njegovom imovinskom kartonu, ima udio u vlasništvo od 3,44 odsto nad poslovnim prostorom koji se nalazi u sklopu te ustanove, a čija je površina 1.258 + 293 kvadrata.

Predsjednik poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, po osnovu poslaničke funkcije, godišnje prihoduje 17.074 eura. Vlasnik je dva automobila marki „pežo“ i „fiat tempo“ koje je, kako proizilazi iz njegovog imovinskog kartona, stekao kupovinom na kredit.

Godišnji prihod u iznosu od 17.185 eura, na osnovu poslaničke funkcije, ostvaruje i predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Raško Konjević. Dodatnih 5.400 eura godišnje, Konjević ostvaruje na osnovu rentiranja stana od 68,12 kvadrata. Kada je riječ o pokretnoj imovini, Konjević posjeduje automobil marke „opel moka“. Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio je i depozit na tekućem računu u banci u iznosu od 21 hiljadu eura. Predsjednik zajedničkog poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, koalicije „Albanci odlučno“ i Hrvatske građanske inicijative Ervin Ibrahimović na osnovu plate koju prima u ime obavljanja poslaničke funkcije ostvaruje godišnji prihod u iznosu od 19.053 eura. Vlasnik je stana od 73 kvadrata, ali i vozila marke „ford kuga“. Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio je i gotovinu u iznosu od 13 hiljada eura.

Njegov kolega, koji je na čelu zajedničkog kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije Boris Mugoša do sada je na osnovu poslaničke plate u Skupštini Crne Gore prihodovao ukupno 8.793 eura. Mugoša obavlja i funkciju odbornika u Skupštini opštine Glavnog grada na osnovu koje je prihodovao ukupno 875 eura. Kao član Operativnog tima za Projekat socijalni karton, Mugoša godišnje dodatno zarađuje 2.400 eura. U njegovom imovinskom kartonu piše i da na osnovu rente ostvaruje još 2.660 eura godišnjih prihoda. Mugoša posjeduje stan od 71 kvadrata i automobil „citroen C4“.

Predsjednik posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović na osnovu funkcije poslanika ostvaruje godišnji prihod u iznosu od 19.920 eura. Kada je riječ o nepokretnoj imovini, posjeduje stan od 61 kvadrata. Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio je i vlasništvo nad oružjem, odnosno revolverom „CZ MAG 357“. Damjanović posjeduje i oročeni štedni ulog u iznosu od 2.260 eura.

Odrekli se naknade za rad u odborima

Predsjednici poslaničkih klubova DPS-a Nikola Rakočević i zajedničkog kluba poslanika BS, koalicije „Albanci odlučno“ i HGI Ervin Ibrahimović odrekli su se novčane naknade na osnovu rada u parlamentarnim radnim tijelima. Rakočević, kako je navedeno u njegovom imovinskom kartonu, bez novčane naknade obavlja funkcije predsjednika i člana parlamentarnog Odbora za finansije, ekonomiju i budžet, kao i člana Odbora za antikorupciju. Ibrahimović je, takođe, bez naknade član Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Ustavnog odbora.

Komentari

Komentator,

Jeste li i vi počeli kao Vijesti i Dan ? Sada počnite da objavljujete koliko ko ima ušteđevine pa da obilježite ljude.

Ostavi komentar

0/300