16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo su imovina i prihodi predsjednika poslaničkih klubova

Politika

Comments 1

Ovo su imovina i prihodi predsjednika poslaničkih klubova

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Predsjednici poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore pored poslaničkih plata prihode ostvaruju i na osnovu rentiranja nekretnina, rada u radnim tijelima, a većina ima i ušteđevine u bankama.

Tako, predsjednik poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević, po osnovu poslaničke funkcije, na nivou godine prihoduje ukupno 17.715 eura. Dodatnih 900 eura godišnje, Rakočević ostvaruje i kao odbornik u Skupštini opštine Glavnog grada.

Rakočević, međutim, na osnovu podataka iz njegovog imovinskog kartona, u svom vlasništvu nema bilo kakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu. Predsjednik poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović na osnovu funkcije poslanika godišnje zaradi 19.808 eura. Osim poslaničke plate, Đukanović ostvaruje prihode i na osnovu članstva u Kolegijumu Skupštine, ali iznos tih prihoda nije preciziran u njegovom imovinskom kartonu. Kada je riječ o nepokretnoj imovini Đukanović posjeduje stan od 74 kvadrata, kao i udio u vlasništvu Srpske kuće. On, kako je precizirano u njegovom imovinskom kartonu, ima udio u vlasništvo od 3,44 odsto nad poslovnim prostorom koji se nalazi u sklopu te ustanove, a čija je površina 1.258 + 293 kvadrata.

Predsjednik poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, po osnovu poslaničke funkcije, godišnje prihoduje 17.074 eura. Vlasnik je dva automobila marki „pežo“ i „fiat tempo“ koje je, kako proizilazi iz njegovog imovinskog kartona, stekao kupovinom na kredit.

Godišnji prihod u iznosu od 17.185 eura, na osnovu poslaničke funkcije, ostvaruje i predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Raško Konjević. Dodatnih 5.400 eura godišnje, Konjević ostvaruje na osnovu rentiranja stana od 68,12 kvadrata. Kada je riječ o pokretnoj imovini, Konjević posjeduje automobil marke „opel moka“. Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio je i depozit na tekućem računu u banci u iznosu od 21 hiljadu eura. Predsjednik zajedničkog poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, koalicije „Albanci odlučno“ i Hrvatske građanske inicijative Ervin Ibrahimović na osnovu plate koju prima u ime obavljanja poslaničke funkcije ostvaruje godišnji prihod u iznosu od 19.053 eura. Vlasnik je stana od 73 kvadrata, ali i vozila marke „ford kuga“. Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio je i gotovinu u iznosu od 13 hiljada eura.

Njegov kolega, koji je na čelu zajedničkog kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije Boris Mugoša do sada je na osnovu poslaničke plate u Skupštini Crne Gore prihodovao ukupno 8.793 eura. Mugoša obavlja i funkciju odbornika u Skupštini opštine Glavnog grada na osnovu koje je prihodovao ukupno 875 eura. Kao član Operativnog tima za Projekat socijalni karton, Mugoša godišnje dodatno zarađuje 2.400 eura. U njegovom imovinskom kartonu piše i da na osnovu rente ostvaruje još 2.660 eura godišnjih prihoda. Mugoša posjeduje stan od 71 kvadrata i automobil „citroen C4“.

Predsjednik posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović na osnovu funkcije poslanika ostvaruje godišnji prihod u iznosu od 19.920 eura. Kada je riječ o nepokretnoj imovini, posjeduje stan od 61 kvadrata. Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio je i vlasništvo nad oružjem, odnosno revolverom „CZ MAG 357“. Damjanović posjeduje i oročeni štedni ulog u iznosu od 2.260 eura.

Odrekli se naknade za rad u odborima

Predsjednici poslaničkih klubova DPS-a Nikola Rakočević i zajedničkog kluba poslanika BS, koalicije „Albanci odlučno“ i HGI Ervin Ibrahimović odrekli su se novčane naknade na osnovu rada u parlamentarnim radnim tijelima. Rakočević, kako je navedeno u njegovom imovinskom kartonu, bez novčane naknade obavlja funkcije predsjednika i člana parlamentarnog Odbora za finansije, ekonomiju i budžet, kao i člana Odbora za antikorupciju. Ibrahimović je, takođe, bez naknade član Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Ustavnog odbora.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Komentator

Jeste li i vi počeli kao Vijesti i Dan ? Sada počnite da objavljujete koliko ko ima ušteđevine pa da obilježite ljude.