20 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gošović uputio otvoreno pismo Branki Lakočević

Politika

Comments 0

Gošović uputio otvoreno pismo Branki Lakočević

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Neven Gošović, član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, obratio se otvorenim pismom predsjednici Upravnog suda, Branki Lakočević, u vezi sa predmetnim postupkom, koji se kod ovog suda vodi po podnesenoj tužbi Vladimira Jokića iz Kotora i Kluba odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Kotor, radi poništenja Odluke Skupštine opštine Kotor o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor.

Obraćanje Nevena Gošovića prenosimo u cjelosti.

"Gospođo Lakočević,

Kao što Vam je poznato, pred Upravnim sudom Crne Gore, u toku je postupak u predmetu U.br.2356/19 od 30.04.2019. godine, formiranom po podnesenoj tužbi Vladimira Jokića iz Kotora i Kluba odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Kotor, radi poništenja Odluke Skupštine opštine Kotor o prestanku mandata predsjedniku opštine Kotor.

Svakako da je na Upravnom sudu da cijeni zakonitost odluke o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor, koju je, donijela grupa odbornika SDP-a, DPS-a, HGI-a i SD-a, čijim radom je rukovodio odbornik DPS-a, Željko Avramović, a da pri tom nije dostavljen niti jedan dokaz, niti je na bilo koji način utvrđeno da je Vladimir Jokić u svojstvu predsjednika Opštine povrijedio bilo koju odredbu člana 62 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, a iz kojih razloga, Skupština opštine jedino može donijeti Odluku o razrješenju predsjednika Opštine.

Na Upravnom sudu je takođe da cijeni pravnu valjanost i usklađenost sa propisima i samog akta o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor, iz čijeg sadržaja se ne može izvesti zaključak da je Vladimir Jokić, razriješen dužnosti predsjednika Opštine Kotor prije isteka mandata u smislu člana 62 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, a koji akt je kao takav, i potpisan od strane neovlašćenog lica.

Povod našeg obraćanja Vama jesu veoma negativne posljedice koje Odluka o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor, donesena od strane grupe odbornika, u pauzi prekinutog skupštinskog zasijedanja, ima na funkcionisanje lokalne samouprave i ostvarivanje slobode i prava građana, a čije otklanjanje nalaže potrebu da Upravni sud, u hitnom postupku, ovom predmetu da prioritet u odlučivanju.

Naime, Odluka o prestanku mandata predsjedniku Oštine Kotor stupila je na snagu 24.04.2019. godine, kada je i donesena. Samim tim, počev od 24.04.2019. godine, u opštini Kotor ne postoji nosilac izvršne funkcije. Ovo iz razloga, što donosioci Odluke o prestanku mandata predsjedniku opštine Kotor, saglasno članu 66 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, nijesu odredili potpredsjednika Opštine koji bi vršio dužnost predsjednika Opštine.

Imajući u vidu, Zakonom o lokalnoj samoupravi utvrđene nadležnosti predsjednika Opštine, jasno je da njihovim nevršenjem, čak i u kratkom vremenskom periodu, nastupaju veoma teške posljedice u funkcionisanju lokalne samouprave, uključujući i nemogućnost plaćanja zakonskih obaveza opštine prema korisnicima budžeta (isplata zarade zaposlenih, izdataka za komunalije, obaveze koju su dospjele na osnovu prethodno zaključenih ugovora i drugih obaveza koje su propisane zakonom ili su proistekle na osnovu zakona).

Gospođo Lakočević,

Nemogućnost vršenja izvršene funkcije u opštini Kotor počev od 24.04.2019. godine, direktna je posljedica zloupotrebe funkcije odbornika od strane donosioca Odluke o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor. A zloupotreba ovlašćenja koje sa sobom nosi javna funkcija, ne može imati podršku niti od jednog suda. Misija sudstva u svakoj demokratskoj državi je da garantuje vladavinu prava i da obezbijedi pravilnu primjenu zakona na nepristrasan, pravedan i efikasan način. Sud koji štiti zakonitost mora poštovati i princip efikasnosti u radu. Predmeti u Upravnom sudu se smatraju hitnim ako je to zakonom propisano ili je priroda upravne stvari takva da zahtijeva hitno postupanje. U konkretnoj pravnoj stvari ti uslovi u potpunosti su ispunjeni.

Članom 63 stav 10 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da je postupak po tužbi protiv odluke Vlade o razrješenju predsjednika Opštine hitan. Sa druge strane, zaštita javnog interesa i slobode i prava građana Kotora od dalje primjene osporene odluke koja, imajući u vidu načina na koji je donesena, i ne može predstavljati akt Skupštine opštine, nameće potrebu donošenja odluke Suda u hitnom postupku. Svako drugačije postupanje tog Suda imalo bi za posljedicu imalo odugovlačenje postupka u ovoj pravnoj stvari, onemogućilo bi pristup pravdi, i bilo u funkciji već najavljenog preuzimanja vlasti u Kotoru političkom korupcijom, suprotno izbornoj volji građana tog grada.

Zbog svega navedenog Demokratska Crna Gora, kao konstituent vlasti u opštini Kotor, očekuje i zahtijeva da Sud, štiteći princip zakonitosti, shodnom primjenom odredbi člana 63 stav 10 Zakona o lokalnoj samoupravi, odluku u ovom predmetu donese u hitnom postupku.

Gospođo Lakočević,

Imajući u vidu značaj pitanja koje je predmet upravnog spora, očekujemo da nas bez odlaganja obavijestite u kom vremenskom periodu se može očekivati donošenje odluke Upravnog suda u predmetu U.br.2356/19."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR