Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Marković: Odnosi sa Rusijom na veoma niskom, administrativnom nivou

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Portal Analitika

Marković: Odnosi sa Rusijom na veoma niskom, administrativnom nivou

Crna Gora jasno je orijentisana ka Evropskoj uniji i NATO-u, što vidimo kao osnovni preduslov za poboljšanje kvaliteta života, kazao je premijer Duško Marković u intervjuu za njemački Euroaktiv.

Istakao je da je crnogorska ekonomija jedna od najbrže rastućih u Evropi, te da smo u posljednje dvije godine primili direktne strane investicije u vrijednosti od preko 1,5 milijardi eura. Za odnose s Rusijom kaže da su na niskom administrativnom nivou.

Marković je poručio kako je Crna Gora je 2006. usvojila evroatlantski put.

“Osnovni preduslov za naše pristupanje Evropskoj uniji će biti naš napredak u pogledu vladavine prava”, naglasio je premijer.

Kazao je da je nekada bio ministar pravde, te da zna stvari s kojima se suočavamo u tom području.

“Danas je otvoreno 32 od 33 poglavlja o pristupanju. Tri su privremeno zatvorena i spremni smo zatvoriti još sedam poglavlja. Nadamo se da ćemo to postići i do kraja ove godine. Ojačali smo naše institucije, naše pravosuđe, državnu upravu, uspostavili smo nove institucije. Crna Gora danas izgleda drugačije nego prije osam godina. Imamo jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi”, naglasio je Marković.

Napomenuo je kako korupcija jeste problem, ali nije toliko ozbiljan kao ranije.

“Danas je najveći problem organizovani kriminal, ne samo u Crnoj Gori, već i na međunarodnom nivou. Kao odgovor na to, uspostavili smo Specijalno tužilaštvo, koje je već osudilo mnoge, uključujući i visokopozicionirane državne zvaničnike, koji su takođe članovi moje stranke”, jasan je bio Marković u intervjuu.

Govoreći io protestima, premijer je istakao kako je pravo na protest demokratsko i na raspolaganju svim građanima.

“I naravno, njihovi protesti su razlog da oni koji su na vlasti razmišljaju o tome zašto ljudi demonstriraju. Inicijalna iskra bila je banka koja je bankrotirala zbog toga što su se njeni vlasnici i poslodavci bavili kriminalnim aktivnostima. Nakon toga je pokrenuta negativna kampanja protiv predsjednika Mila Đukanovića, koji nije želio zaštititi te vlasnike. A kasnije, politička opozicija je to iskoristila kao motiv da podrži proteste, dobije podršku masa i postavi zahtjeve. Na primjer, oni su tražili ostavku predsjednika, moju, kao i ostavke glavnog  tužioca i direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Zahtjevi su postali politički”, naglasio je premijer Marković.

Premijer je u intervjuu napomenuo kako zbog našeg članstva u NATO-u trenutno ne vodimo nikakve političke razgovore sa Rusijom, samo na veoma niskom administrativnom nivou.

“Rusija se veoma protivila našem članstvu u NATO-u i podržavala snage u Crnoj Gori koje se protive članstvu u NATO-u. Zato su se umiješali u izbore. Crna Gora je u to vrijeme bila na pola puta ka NATO-u, a da proevropske snage nisu pobijedile na izborima 2016, pristupanje NATO-u ne bi bilo uspješno”, jasan je bio Marković.

Dodao je kako je Crna Gora je dugo bila izložena hibridnim prijetnjama, uključujući lažne izvještaje.

“Namjera im je da ugroze našu evropsku integraciju, kao i naše institucije, vladu i ekonomski razvoj”, kazao je Marković.

Ostavi komentar

0/300