16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović-Zaev: CG će pružiti punu podršku evroatlantskoj i evropskoj integraciji Sjeverne Makedonije

Politika

Comments 0

Brajović-Zaev: CG će pružiti punu podršku evroatlantskoj i evropskoj integraciji Sjeverne Makedonije

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tokom razgovora je, kako navode, konstatovano da je i današnji susret dokaz intenzivnog političkog dijaloga na najvišem nivou između dvije zemlje, čije prijateljske odnose karakteriše partnerska saradnja koju dodatno treba ojačati, posebno u oblasti ekonomije. Izraženo je, takođe, obostrano zadovoljstvo i konstatovano je da će potpisani sporazumi dati novi zamajac saradnji u oblastima od zajedničkog interesa.

Predsjednik Brajović je čestitao Zaevu na političkoj hrabrosti i odgovornosti koju su Sjeverna Makedonija i on lično pokazali u rješavanju otvorenih pitanja u regionu. Istakao je da će Crna Gora pružiti punu podršku evroatlantskoj i evropskoj integraciji Sjeverne Makedonije.

"Spremni smo da svoja iskustva iz integracionih procesa podijelimo sa Sjevernom Makedonijom. Drago nam je da je NATO, nakon prijema Crne Gore, nastavio politiku otvorenih vrata i pokazao da svi oni koji dijele vrijednosti Alijanse u njoj imaju partnera. Dodatno me raduje činjenica da je Crna Gora, prvi put od pristupanja, bila u prilici da ratifikacijom pristupnog Protokola Sjeverne Makedonije NATO-u pruži svoj doprinos jačanju stabilnost našeg regiona. Vjerujem da će Sjeverna Makedonija uskoro otvoriti pregovore sa EU i time intenzivirati rad na svojoj evropskoj budućnosti", kazao je  Brajović.

Zaev je, dodaju, zahvalio predsjedniku Brajoviću što je Crna Gora bila jedna od prvih država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

"Istakao je da nije teško ići naprijed kada se imaju iskreni prijatelji koji pokazuju put koji treba slijediti, kako bi se budućim generacijama obezbijedila stabilnost i trajni mir. Crna Gora je primjer u regionu kako treba voditi pregovore sa Evropskom unijom i Sjeverna Makedonija je spremna da uči iz njenog iskustva.

Predsjednik Brajović je čestitao Zaevu na pobjedi kandidata vladajuće koalicije Steva Pendarovskog na predsjedničkim izborima i na činjenici da su sami izbori prošli u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Zajednički je zaključeno da postojeća odlična parlamentarna saradnja između Skupštine Crne Gore i Sobranja Sjeverne Makedonije podsticajno djeluje na razvoj sveukupnih odnosa između dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva sa Sobranjem Sjeverne Makedonije Maja Bakrač i Bogdan Fatić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR