16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvojen zakon: Službenim licima VCG otkaz ukoliko odbiju učešće u NATO misijama

Politika

Comments 0

Usvojen zakon: Službenim licima VCG otkaz ukoliko odbiju učešće u NATO misijama

Izvor: Mina

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Lica u službi u Vojsci Crne Gore biće obavezna da učestvuju u odbrani država NATO saveznica, predviđeno je izmjenama Zakona o Vojsci, koji je danas usvojio parlament.

Prema zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Zakonskim izmjenama propisuje se postojanje rezervnog sastava koji čine oficiri, podoficiri i vojnici.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta.

Izmjenama zakona propisuje se da profesionalno vojno lice po ugovoru kome prestane služba u Vojsci bez svoje krivice ima pravo na otpremninu u visini od petnaestostrukog iznosa bruto zarade.

Predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako su obučeni za to.

Izmjenama se prvi put uvode počasni činovi, koji se mogu dodjeljivati građanima Crne Gore koji su bili oficiri VCG ili vojski ranijih država, zbog zasluga za razvoj odbrane.

Novim zakonom, u cilju poboljšanja operativnosti, preraspodijeljene su nadležnosti ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske, kao i novi djelokrug poslova Generalštaba.

Osim Dana Vojske, koji se obilježava 7. oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju Mornarica, vazduhoplovstvo i kopnena vojska.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR