15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predsjednik upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora

Politika

Comments 1

Predsjednik upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ukoliko Skupština usvoji prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, predsjednik Milo ­Đukanović, na prijedlog ministra, donosiće odluku o upotrebi vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica NATO u vazdušnom prostoru Crne Gore protiv civilnih vazduhoplova koji se koriste kao oružje za izvršenje terorističkog napada i vojnih vazduhoplova koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore.

To je predviđeno novim članom prijedloga zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, koji je Vlada utvrdila prošle sedmice.

U predloženom dokumentu navodi se da predsjednik upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora i prenosi ovlašćenje za komandovanje operacijama komandantu NATO nadležnom za vođenje operacija na teritoriji Crne Gore.

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora propisuje da će se napad na jednu zemlju smatrati napadom na sve zemlje NATO-a i da kolektivno sve saveznice imaju pravo na samoodbranu upotrebom oružane sile. On je bio aktiviran samo jednom od osnivanja NATO, nakon terorističkih napada u SAD 2001. godine.

Prijedlogom zakona predviđene su i obaveze Vlade, koje se odnose na predlaganje Strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore i Strategije odbrane Crne Gore, donošenja Plana odbrane i strategijskog pregleda odbrane.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tulum

Pa neka zvecka Vulin sa tri aviona i dva tenka...