Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Srbija Crnu Goru tretira kao unutrašnje pitanje, a njenu državnost kao privremeno stanje

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: CdM.me

Srbija Crnu Goru tretira kao unutrašnje pitanje, a njenu državnost kao privremeno stanje

Najava da se država Crna Gora priprema da usvoji Zakon o slobodi vjeroispovijesti, te time obnovi autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, i riješi pitanje koja je imovina državna a koja crkvena, izazvala je nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve i Srbije.

Danima državni vrh Srbije, SPC i srpski mediji ne prestaju da šalju skandalozne i uvredljive poruke na račun Crne Gore i njene vlasti, u čemu posebno ističu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Istoričar Milivoj Bešlin za CdM kaže će još zadugo Srbija pokušavati na razne načine da ospori crnogorsku državnost i subjektivitet.

Napominje da Srbija i dalje Crnu Goru tretira kao unutrašnje pitanje, upravo zbog toga što ne priznaje njen identitet i kako kaže poglavar SPC Irinej, crnogorski identitet ne postoji, već je riječ o geografskom određenju.

“Dakle, Crna Gora se pokušava svesti na geografski pojam, njena državnost relativizovati pričom da je to privremeno stanje i da je riječ o nekoj vrsti kvazidržave ili države sa ograničenim suverenitetom. To je, ako bih htio da budem ironičan, stalni pokušaj da se na Balkanu uspostavi doktrina ograničenog suvereniteta naših susjeda. Ne supstancijalno različit odnos Srbija ima i prema BiH, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, donekle i Hrvatskoj. Dakle, svuda tamo gdje se protežu zamišljene granice velike Srbije. Crkvena pitanja su svuda politička pitanja i u slučaju Crne Gore se ne pravi nikakav presedan”, jasan je on.

Bešlin napominje kako SPC nije samo crkvena organizacija, već je nesumnjivo ideološki i politički instrument.

“Kada je Miloševićev velikodržavni projekat poražen, a on sam procesuiran, srpska politička elita je taktički odustala od ideja čije smo manifestacije vidjeli 90-tih godina kroz ratnu politiku i pokušaje stvaranja velike Srbije. Međutim, iako je politička elita taktički odustala, prije svega pod pritiskom preuzetih međunarodnih obaveza, SPC i jedan nemali dio intelektualne elite je nastavio da zagovara velikodržavne ideje srpskog nacionalizma, kako bi sačuvali tu “vatru””, ističe Bešlin.

On napominje kako je u tom smislu, svojim političkim i javnim djelovanjem, retorikom i ideološkim narativima, SPC ostala “noga u vratima” velikosrpskog projekta.

“Takve svoje namere najotvorenije je manifestovala upravo u Crnoj Gori gdje je imala ne samo veliku političku i ekonomsku moć, već i neku vrstu monopola. Ugrožavanje tog monopola, što će se vjerovatno desiti usvajanjem novog zakona, smanjuje se mogućnost da se postignu politički ciljevi kojima neskriveno teži i SPC i jedan značajan dio intelektualne i političke elite u Srbiji, a to je stav da je crnogorska nezavisnost privremena, državnost fragilna, a nacionalni, državni i kulturni identitet nepostojeći. To je naravno fikcija ideologije srpskog nacionalizma, ali svaki put kada se stvarnost raziđe sa magnovenjima i ideološkim konstrukcijama, nacionalisti u Srbiji reaguju burno i histerično kao što sada vidimo”, kaže sagovornik CdM-a.

Ovih dana smo svjedoci da Srbija prema Crnoj Gori “puca iz teške artiljerije”.

Bešlin tvrdi da ono što posebno brine u toj uzevreloj, huškačkoj, i na momente rasističkoj kampanji protiv Crne Gore, crnogorske nacije, identiteta, kulture, državnih institucija… jeste to da u njoj učestvuju sa različitim akcentima i režimski i opozicioni mediji i da se na prste jedne ruke mogu izbrojati intelektualci u Beogradu koji su se tome usprotivili.

“Kada se slične kampanje u Srbiji vode protiv neke druge susjedne nacije, makar se nevladine organizacije tome usprotive, a sada je to izostalo, kao da se toliko normalizovao svakodnevni anticrnogorski narativ da ni branioci ljudskih prava ne uspijevaju da to percipiraju kao problem i kao neskriveni govor mržnje. Ipak, mislim da je to prolazna pojava jer će se nastavkom pregovora Beograda i Prištine kosovsko pitanje vratiti u fokus srpske politike i njene medijske mašinerije”, navodi on.

Dodaje da je ključno da Srbija ne želi da se bavi sobom. Objašnjava i zašto.

“Jer, tada bi se suočila sa poraznim bilansom ratova koje je vodila, sa bijedom i zaostalošću, najnižim platama i visokim stepenom korupcije, institucijama koje ne funkcionišu i najvećim procentom mladih u čitavoj Evropi koji žele da napuste svoju zemlju”, zaključio je Bešlin.

Komentari

ManchesterUtd,

Jasno je da Srbiji smeta nezavisnost Crne Gore i da je svih ovih godina gajila nadu da ce gradjani pomisliti da je nezavisnost nase drzave greska i da ce se prije ili kasnije, ostvariti njihov san o izgradnji velike Srbije.

Sirena92,

Pocetkom 20.vijeka CG je nanesena istorijska nepravda ukidanjem Crnogorske autokefalne crkve. Vrijeme je da se uvede zakon o slobodi vjeroispovjesti i da se gradjanima vrati crkva koju su prije 100 godina izgubili.

Marelica,

Ne bi se Srbija ni okrenula na vjerske objekte u CG da nemaju veliku novcanu korist, a pritom ih koriste i za sirenje srpskog nacionalizma.

Tommy_h,

SPC se plasi priznanja CPC jer time gubi vazan mehanizam za politicki i duhovni uticaj na CG.

Vojnik777,

Srbija neka gleda sebe i sve druge neka ostavi na miru

Zigman,

Srbija i srpska crkva ce morati jednom da shvati da je Crna Gora suverena i da to nije trenutna greska kako oni govore

StevanPG,

Ima govora mrzenje u njihovom obracanju to je jasno, sire mrznju zbog stvari koje ne treba da se ticu njih jer se zakonom o slobodi vjeroispovijesti ne utice na Srbiju nista!

DonjiKokoti,

Muke srpske jer da znaju od sebe sta ce i svoje drzave ne bi se oni bavili pitanjem donosenja zakona o slobodi vjeroispovijesti koja se ne tice njihove drzave! I ovo samo moze Srbija da stavi pitanje zakona druge drzave ispred svojih problema.

Cipsy,

Za sve iz Srbije koji su se javili da se mijesaju u unutrasnju politiku CG samo treca reci “pisite im pamet” !

Koviljka tomic,

Njih nezavisnost CG ubija u pojam i pravi im komplekse nevjerovatne razmjere da oni se trude svim silama da unize CG ali im je dzabe sve, na kraju krajeva ako im se ne svidja CG zasto su i dalje u njom??

Ostavi komentar

0/300