11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jokić: Vlada na hitnoj sjednici da raspusti Skupštinu opštine Kotor

Izvor: Foto: PR centar

Politika

Comments 1

Jokić: Vlada na hitnoj sjednici da raspusti Skupštinu opštine Kotor

Izvor: PR centar

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Vladimir Jokić pozvao je Vladu Crne Gore da u ponedjeljak ujutru održi hitnu sjednicu, raspusti Skupštinu opštine (SO) i vrati mandat građanima, jer bi sve drugo, kako smatra, predstavljalo legitimisanje političke korupcije i beskrupuloznog gaženja ustavno-pravnog poretka kao metoda preuzimanja i formiranja vlasti mimo izborne volje.

On je, na današnjoj pres konferenciji, povodom aktuelne političke situacije u SO Kotor, kazao da najava grupe odbornika predvođenih odbornicima Demokratske partije socijalista (DPS) u Kotoru predstavlja nezabilježen atak na institucije grada koji, kako je istakao, po svojoj bezobzirnosti prevazilazi sve do sada viđeno.

„Najava održavanja skupa odbornika, koji je dogovoren na njihovim međupartijskim konsultacijama, predstavlja kršenje Ustava, Zakona, Statuta i Poslovnika, predstavlja udar na ustavno-pravni poredak, na sudstvo, a samim tim i na državu Crnu Goru“, rekao je Jokić.

On je istakao da je akt, kojim se Željko Avramović, kako je kazao, lažno predstavlja kao predsjedavajući Skupštine i kojim odbornici traže nastavak sjednice, koju su sami zaključili nakon što su donijeli odluku o njegovoj smjeni, van zdravog razuma.

„Upravni sud, kao što vam je poznato, je tu odluku proglasio nezakonitom, a Željka Avramovića proglasio neovlašćenim licem za vođenje sjednice i za potpisivanje odluka. Uprkos ovakvoj odluci suda, gospodin Avramović opet potpisuje akte iz nadležnosti Skupštine i opet se predstavlja kao predsjedavajući“, pojasnio je Jokić.

Takvo postupanje, kako je istakao, predstavlja nepoštovanje presude suda, ponižavanje sudske vlasti i ruganje pravdi po principu „neka sud poništava naše akte kao nezakonite, mi ćemo opet tražiti nastavak sjednice“.

Prema njegovim riječima, materijal koji je nazvan skupštinskim je preuzet u prostorijama opštinskog odbora (OO) DPS-a, gdje je sekretar OO DPS-a izigravao predsjednika skupštine, a kafe-kuvarica zaposlena u DPS-u stručnu službu Skupštine.

„Ovakavo postupanje, preuzimanje nadležnosti, lažno predstavljanje i samovlašće nije svojstveno demokratskim društvima. Postupanje nadležnih državnih organa u naredna tri dana pokazaće da li je Crna Gora država koja je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ili je u pitanju društvo u kojem nema suda, prava, zakona i institucija“, istakao je Jokić.

Ukoliko se prihvati ovaj princip onda će, kako smatra, biti sasvim legitimno da bilo koji poslanik Skupštine Crne Gore, „preko svoje kafe-kuvarice, proglasi sebe za predsjedavajućeg Skupštinom Crne Gore, sakupi družinu u kakvoj kafani i donese odluku o smjeni Vlade i predsjednika Crne Gore“.

Skup dijela odbornika koji je najavljen za ponedeljak, kako smatra, ne može predstavljati sjednicu Skupštine jer nije sazvan u skladu sa Zakonom, već je to, kako je dodao, najobičnije druženje te grupe ljudi.

„Da li će na tom okupljanju donositi odluke, igrati karte ili se družiti ne mijenja suštinu da je u pitanju neobavezno okupljanje grupe odbornika, nikako institucionalno dijelovanje“, rekao je Jokić.

On je kazao da je poslijedica prethodnog „pravnog divljanja ove grupe odbornika“ bila blokada Kotora od preko 45 dana, usred turističke sezone.

„Pozivam odbornika koji je sebe proglasio za predsjedavajućeg, a protiv kojeg smo juče podnijeli krivičnu prijavu, da se suzdrži od produženog vršenja krivičnih dijela, a ostale odbornike da ne budu saučesnici u istom“, poručio je Jokić.

Na  djelu je, kako smatra, „primitivna halapljivost DPS-a“ da se do vlasti dođe po svaku cijenu i da se prigrabe pozicije preko kojih će se, kako je dodao, zloupotrebom resursa uticati na izbornu volju građana Kotora.

„Skupštinska većina nastala političkom korupcijom je većina koje bi se pametan stidio, a kojom se DPS hvali“, rekao je Jokić.

On je pozvao nadležne državne institucije, tužilaštvo i Vladu Crne Gore da preduzmu mjere iz njihove nadležnosti i da, kako je rekao, spriječe pravno-političko nasilje i dalje moguće vršenje krivičnih dijela.

„Pozivam Vladu Crne Gore da u skladu sa Zakonom u ponedeljak ujutru održi hitnu sjednicu i raspusti SO Kotor, koja zbog posljedica političke korupcije već duže vrijeme ne obavlja svoje funkcije. Svako drugačije činjenje ili nečinjenje predstavljaće legitimisanje političke korupcije i beskrupuloznog gaženja ustavno-pravnog poretka kao metoda preuzimanja i formiranja vlasti mimo izborne volje“, rekao je Jokić.

Novinare je interesovalo šta će Jokić preduzeti ukoliko na sjednici zakazanoj za ponedjeljak ponovo bude smijenjen.

„Okupljanje odbornika u ponedjeljak ne može predstavljati zakonitu i legitimnu sjednicu SO Kotor. Postoji predsjednica koja saziva sjednice u skladu sa zakonom. Ukoliko se pak, ova grupa odvaži na takav korak, o svom daljem postupanju ću obavijestiti javnost, savim sigurno čuvajući dostojanstvo funkcije, koju obavljam, a potom i svoje lično“, kazao je Jokić.

Predsjednica Skupštine Opštine Kotor Dragica Perović kazala je da je podnijela krivičnu prijavu protiv sekretara OO DPS-a Željka Avramovića, jer on pored nje kao aktuelne predsjednice SO zakazuje sjednicu što predstavlja „čisto silovanje prava i zdravog razuma“.

„Ovo bi se moglo smatrati grubom šalom, da iznad svega toga ne stoji obavještenje meni i predsjedniku Opštine, kojim nas pomenuti gospodin obavještava da saziva ni manje ni više, nego nastavak 19. sjednice SO, i to sjednice od 24. aprila, koja je okončana i čija je odluka zvanično poništena presudom Upravnog suda“, rekla je Perović.

Ona je rekla da je „ovakav javni blam“, saopštenjem indirektno podržalo Ministarstvo javne uprave na čelu sa ministarkom Pribilović.

„Ministarskim saopštenjem pokušavaju da mi, kao lošem đaku, ukažu da je trebalo da uradim ono što sam već uradila, a to je da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Poslovnikom SO Kotor sazivam nove i nastavljam sa radom zakazanih i započetih sjednica“, navela je Perović.

Ona je istakla da je neistina da se sjednice nisu zakazivale i da je istina da je njihovo održavanje, kako je kazala, svjesno i smišljeno opstruisano „upravo od sadašnje skupštinske većine, posebno od trenutka kada se političkom korupcijom obezbijedio 17. glas i stvorili uslovi da mimo izbora, prekompozicijom, DPS preuzme vlast“.

Ona je rekla da tzv. skupštinska većina svakodnevno prijeti sa različitih adresa i od strane različitih lica „šireći atmosferu straha da im niko ništa ne može i da će gazeći Ustav, Zakon i Poslovnik pošto-poto smjenjivati predsjednika Opštine i postavljati svoj kadar, mimo većinske volje građana i demokratskih principa, kad god požele“.

Perović je zaključila da su lažno predstavljanje i samovlašće sa nesagledivim posljedicama radnje, koje zahtjevaju hitnu reakciju pravosuđa da taj primjer, kako je kazala, ne bi bio model ponašanja na političkoj i pravnoj sceni Crne Gore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zdravko

Evo sad će Jokiću, polomiše noge trčeći da sazovu kitno śednicu vlade.