15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Glavni pregovarač u Stokholmu: Pristupanje EU pokretač razvoja Zapadnog Balkana

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Glavni pregovarač u Stokholmu: Pristupanje EU pokretač razvoja Zapadnog Balkana

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Pristupanje Evropskoj uniji jedan je od najjačih pokretača ekonomskog razvoja, zbog čega sve države Zapadnog Balkana imaju interes da istraju na tom putu, uz veću prisutnost EU i odgovoran odnos prema regionu, te uzajamno povjerenje i razumijevanje, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na konferenciji u Stokholmu.

Drljević je učestvovao na ministarskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je u Stokholmu okupila predstavnike Evropske komisije i ministre vanjskih poslova i evropskih integracija država Zapadnog Balkana.

„Pristupanje EU pokazalo se kao jedan od najjačih pokretača ekonomskog razvoja, stabilnosti i mira i zato svi djelimo interes da taj proces nastavimo. Ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona je, zapravo, ulaganje u sigurnost i budućnost EU, odnosno Evrope u cjelini. S druge strane, građani zemalja Zapadnog Balkana imaju sve veća očekivanja od EU. Očekuju da Unija bude još prisutnija u našem regionu, kao međunarodno priznati akter i donator, da se sa još većom pažnjom odnosi prema ovom dijelu kontinenta, kao i da podstiče dalje reforme uvažavajući napredak i postignute rezultate“, istakao je Drljević.

Prema njegovim riječima, EU je na početku procesa pristupanja država Zapadnog Balkana shvatila da bi zaostajanje ovog dijela kontinenta, naročito u infrastrukturnom smislu, uticalo na prosperitet čitave EU.

„Integracija Zapadnog Balkana u EU je dugoročan proces kroz koji moramo poboljšati vladavinu prava, ojačati naše institucije, reformisati naša društva i ubrzati ekonomski razvoj“, dodao je glavni pregovarač.

Drljević je naglasio da je Crna Gora tokom sedam godina pregovora o pristupanju postigla mnogo, podsjećajući na 32 otvorena poglavlja, kao i očekivanje da preostalo pregovaračko poglavlje 8 - Konkurencija otvorimo do kraja ove godine.

„Danas imamo uspostavljen zakonodavni okvir u većini oblasti, koji je usklađen sa evropskim propisima i standardima. Osnažili smo naše institucije i poboljšali naše administrativne kapacitete. Ipak, najvažnije je što naši građani u svakodnevnom životu osjećaju efekte reformi“, poručio je Drljević.

On se na marginama konferencije sastao i sa ministarkom vanjskih poslova Švedske, Margot Valstrom, sa kojom je razmijenio mišljenje o napredovanju Crne Gore prema članstvu u EU i zahvalio na ekspertskoj podršci koju ta država pruža Crnoj Gori kroz Taiex instrument, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR