Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Marković: Članove Savjeta RTCG bira Skupština, Vlada se ne miješa u taj proces

| Postavio/la: Milena Aprcović

Marković: Članove Savjeta RTCG bira Skupština, Vlada se ne miješa u taj proces

„Vlada je svjesna da je sloboda izražavanja temeljna vrijednost na kojoj počiva EU. I više od toga – sloboda medija je naša demokratska obaveza. … Izbor članova Savjeta Radija i Televizije Crne Gore se odvija po propisanoj, zakonskoj proceduri, uz zastupljenost odgovarajućih i nezavisnih organizacija i tijela. Izbor se vrši u Skupštini i Vlada je distancirana od ovog procesa.

Dakle, ni u kojem slučaju nema miješanja Vlade u ovaj proces, osim jasne i nedvosmislene podrške koja može samo doprinijeti profesionalizaciji medijskog prostora“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Premijerskom satu.

Odgovarajući na pitanje poslanika Miodraga Lekića o procesu evropske integracije i otkazivanju Međuvladine konferencije EU – CG, predsjednik Vlade je odbacio tvrdnje poslanika da je konferencija „iznenada i neuobičajeno otkazana”, i da je „prethodno bila zakazana za kraj juna ove godine”.

„Kao iskusnom diplomati poznato Vam je da odluku o sazivanju međuvladine konferencije, na liniji podrške Evropske Komisije, donosi 28 država članica Evropske unije jednoglasno. Ova procedura podrazumijeva da država koja predsjedava Evropskom unijom pozove državu kandidata, u ovom slučaju Crnu Goru, da dostavi svoju pregovaračku poziciju, nakon čega se ulazi u proceduru organizacije sastanka.

Znači, ona nije bila planirana. Jasno je, i to je više puta istaknuto sa zvaničnih evropskih adresa, da je napredak u poglavljima vladavine prava i temeljnim pravima ključan, i da će odrediti tempo pregovora o pristupanju. Crna Gora je na istom stanovištu, i ne čeka samo ocjene evropskih partnera. Mi smo svjesni šta je potrebno našim građanima, prvenstveno kroz jačanje vladavine prava i pravne države, gdje smo svi u društvu – iako svakako ne i podjednako – odgovorni.

Dovođenje dinamike pristupnih pregovora u ekskluzivnu vezu sa, kako rekoste, 'uočenim raskorakom između proklamovanog evropskog pravca vlasti u Crnoj Gori i stalnog, čak povećanog vraćanja na oblike nedemokratskog društva autoritarne suštine', u najmanju ruku je površno. Ne vidite možda Vi rezultate koje ostvarujemo, ali ih vide partneri. Da želite da čitate izvještaj analitično, kao iskusan političar, vidjeli biste i nijansiranu sliku; i većinom pozitivan trend u reformskim oblastima; i potvrdu velikog rada institucija“, rekao je Marković.

Premijer je rekao da situacija nije dramatična kakvom je poslanik Lekić pokušava predstaviti.

„Reformski proces daje konkretne rezultate u oblastima od značaja, te pored kontinuiranog napretka na zakonodavnom planu i u dijelu izgradnje institucija, Evropska komisija u Izvještaju konstatuje početni bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i u određenim oblastima organizovanog kriminala – poput pranja novca, finansijskih istraga, privremenog oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Konstatovano je da je postignut napredak u pravosudnoj saradnji, kao i da poboljšana međunarodna policijska saradnja daje konkretne rezultate“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je zaključio odgovor stavom da nikakvog raskoraka niti je bilo, niti će biti po pitanju naše evropske budućnosti, da Vlada ostaje u potpunosti posvećena kvalitetnom ispunjavanju preporuka iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije te da će Crna Gora nastaviti da bude promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu, što je, kako je rekao, činjenica koja se prepoznaje na svakoj adresi, saopšteno je iz Vlade. 

„Cilj nam je dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana, s akcentom na zadržavanje dobrog tempa ekonomskog rasta, kao jedinog realnog puta do tog cilja“, zaključio je Marković.

Ostavi komentar

0/300