11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lisica dlaku mijenja, a ćud nikada

Politika

Comments 7

Lisica dlaku mijenja, a ćud nikada

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Miladin Selić

Činjenice koje treba znati uoči obilježavanja 13. jula u Srbiji od strane Nacionalnog savjeta.

Na početku se treba podsjetiti: Predsjednik nacionalnog savjeta Dragoljub Malović javno je kritikovao državne organe Crne Gore povodom izglasavanja rezolucije o takozvanoj Podgoričkoj skupštini. Njegov zamjenik Ljubiša Simović gostujući na beogradskoj TV Happy pognute glave je slušao dok su Vojislav Šešelj i istoričar Aleksandar Raković brutalno vrijeđali državu Crnu Goru i crnogorski nacionalni, kulturni, jezički i vjerski identitet. Takođe, Simović je za jednu beogradsku televiziju izjavio da su za Nacionalni savjet crnogorski i srpski isti jezici. Savjet je blokirao sredstva vlade Vojvodine namijenjena za Pokrajinsku smotru recitatora na crnogorskom jeziku i htio da spriječi njeno održavanje. Takođe, predsjednik Nacionalnog savjeta Malović je za dnevni list Kurir oštro kritikovao Vladu Crne Gore povodom usvajanja prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Na sjednici narednog dana savjet je usvojio stav svog predsjednika.

A sada o estradnim zabavama koje navalentno organizuje nacionalni savjet željeći da postavi novi identitetski standard Crnogoraca u Srbiji. U Lovćencu savjet organizuje proslavu 13. jula u saradnji sa Narodnim udruženjem “Crna Gora” i Udruženjem Crnogoraca Lovćenca. NU “Crna Gora” je grupa poznata kao ispostava vjerske zajednice koju predvodi Artemije raščinjeni srpski vladika sa Kosova.

Osnivač NU “Crna Gora”, izvjesni Pejović, u Artemijevoj vjerskoj zajednici, koristi ime Serafim. Sadašnji predsjednik tog udruženja Aleksa Giljen je sin bivšeg srpskog policajca i student je Fakulteta za bezbjednost (obavještajac) u Beogradu.  Na plakatu pored grba Crne Gore stoji i logo autoperionice porodice Giljen. NU “Crna Gora” je na više adresa crnogorskih institucija (među njima i SUBNOR-u) poslala zahtjev za pomoć u iznosu od 10.000 € za organizaciju ove estradne noći. Na plakatu se vidi da se “upecala” Uprava za dijasporu. Drugi “suorganizator” je novoosnovano Udruženje Crnogoraca Lovćenac koje u potpunosti kontroliše SPS Ivice Dačića. Predsjednik tog udruženja je Nikola Muhadinović koji je ujedno i predsjednik IO nacionalnog savjeta, što predstavlja neviđeni sukob interesa jer uplaćuje sam sebi, to jest svom udruženju, novac sa računa savjeta.

Pored estradnih umjetnika iz CG, nastupa i opštinski KUD “Njegoš” iz Malog Iđoša poznat kao rado viđen gost na manifestacijama Srba iz Crne Gore. Upečatljiv je bio njihov nastup u beogradskom Kolarcu na Akademiji “Crnogorsko hercegovačkog pokreta” kada su nastupili u cg nošnji sa kapama sa 4s i srpskom zastavom.

Nacionalni savjet organizuje i estradno veče u Vrbasu u saradnji sa NVO Crnogorska kulturna mreža iz Nikšića. Simbolično događaj se održava na Trgu Nikole Pašića i to populističko tancovanje će dobro doći rukovodstvu savjeta da isprazni svoj pozamašni budžet.

Cilj Nacionalnog savjeta je da se presvučen u “crnogorske boje” nametne kao organizator velikih crnogorskih praznika i žalosno je što se to ne prepoznaje u Crnoj Gori, već se i podržava, svjesno ili nesvjesno. Estradni umjetnici iz Crne Gore vjerovatno nijesu upoznati sa navedenim činjenicama i njihove namjere su pozitivne. Međutim, kada sklapaju poslovni aranžman u Srbiji moraju biti obazriviji, postoje stvari koje su mnogo važnije od honorara.

Stvari postaju još jasnije jer je primjetno da na plakatima Nacionalnog savjeta nema prepoznatljivih rodoljubivih crnogorskih organizacija iz Srbije koji su se borili za crnogorsku nezavisnost, koji su vjernici CPC i koji nalažu crnogorski badnjak,  koji su uveli crnogorski jezik u opštini Mali Iđoš i koji se zalažu da bude uveden u opštini Vrbas. Oni dostojanstveno obilježavaju crnogorske praznike od 2006. godine. Ne sumnjamo da će to uraditi i ove godine. Patriotski i sa jasnom identitetskom porukom.

Neka je Crnogorcima širom svijeta srećan 13. jul, Dan državnosti Crne Gore!

Neka je vječna Crna Gora!

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Vidak L.

g-din Selić i g-đa Oksana Vuković imaju sjajne istraživačke tekstove u ukrajinskom časopisu koji prati migracije Crnogoraca prema istoku. Preuzmite ih, poučni su.

Bato

Dobar si tekst napisa Stevoviću. No budi junak a ne kukavica, pa se i potpiši.

Istine radi

@Zdravko, istina je da su sve to crnogorske kape, ne treba ići protiv istorije.