16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vladajuća koalicija predložila Etički kodeks: Evo kako treba da se ponašaju poslanici

Politika

Comments 0

Vladajuća koalicija predložila Etički kodeks: Evo kako treba da se ponašaju poslanici

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Vladajuća koalicija u Skupštini Crne Gore predložila je Etički kodeks koji, kako su obrazložili, predstavlja skup pravila i standarda ponašanja poslanika u parlamentu.

Navodi se da pravne norme često ne mogu da obuhvate sve situacije u kojima se svaki javni funkcioner, a posebno poslanik, može naći u obavljanju svoje funkcije.

„Zato se zakonske norme moraju dopunjavati etičkim, koje omogućavaju da opravdamo pravna pravila i da odredimo što je u društvu dopušteno ili zabranjeno“, kaže se u prijedlogu Etičkog kodeksa, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Taj dokumant su predložili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Liberalne partije i koalicije Albanci odlučno. Među predlagačima se navodi i Hrvatska građanska inicijativa, ali u zahtjevu dostavljenom parlamentu nema potpisa Adrijana Vuksanovića.

Kodeks, kao skup etičkih pravila ponašanja, postavlja zahtjeve i pravila, utvrđuje principe i standarde poželjnog i očekivanog ponašanja poslanika, sa ciljem obezbjeđenja uslova za izgradnju povjerenja i stvaranja političkog ambijenta u kojem ce se vrednovati učinak svakog poslanika.

Etički kodeks, kako se navodi, treba da predstavlja efikasan mehanizam u borbi protiv korupcije, i njime su implementirane preporuke Greco-a, sto je jedan od osnovnih razloga za njegovo donošenje.

„Smisao donošenja Kodeksa nije u tome da bude sam sebi cilj, već da postane sredstvo za uspostavljanje kredibiliteta izabranih predstavnika/poslanika, a što može biti značajan mehanizam za unaprjeđenje međuljudskih odnosa“, kaže se u Kodeksu.

Etički kodeks je, kako se ocjenjuje, akt samoregulacije i važan korak u izgradnji povjerenja izmedu poslanika i građana.

„Kodeks ima praktičnu vrijednost, jer izabrane predstavnike treba da učini odgovornim i treba da doprinese da se ugled i dignitet Skupštine, kao zakonodavnog organa države, podigne na nivo koji to ovaj visoki dom zaslužuje“, smatraju poslanici vladajuće koalicije.

Poslanik je dužan da svoju funkciju obavlja nepristrasno, bez predrasuda i diskriminacije u odnosu na rasu, vjeru, pol, nacionalnu pripadnost, životno doba, bračni status, seksualnu orijentaciju, socijalno imovinski status i svaku razlicitost, poštujući i štiteći ljudska prava i slobode.

„Poslanik je u vršenju svoje funkcije dužan da djeluje isključivo u javnom, odnosno opštem interesu, a ne u ličnom, niti u interesu pojedinaca ili grupa pojedinaca, radi postizanja direktne ili indirektne koristi“, kaže se u predloženom kodeksu.

Poslanik je dužan, kako se navodi, da u svakoj situaciji vodi računa da ne degradira funkciju, da ne povrijedi ugled ostalih poslanika i Skupštine.

Poslanik je dužan da se pridržva propisa koji se odnose na zabranu korupcije i izbjegava svako ponašanje koje bi se prema važećem ili medunarodnom zakonodavstvu moglo okarakterisati kao koruptivna radnja ili odstupanje od pravila Kodeksa.

„Poslanik neće tražiti, primiti, odnosno dozvoliti drugom licu da u njegovo ime ili za njegovu korist primi, niti daje poklon, pruža neku uslugu, gostoprimstvo ili bilo kakvu drugu vrstu koristi u vezi sa vršenjem funkcije, osim prigodnih i protokolarnih poklona minimalne vrijednosti“, kaže se u obrazloženju.

Nadzor nad primjenom i praćenjem poštovanja Kodeksa u nadležnosti je Odbora za ljudska prava i slobode. Prijavu o povredi odredaba Kodeksa može podnijeti predśedavajući Skupštine, poslanik, kolegijum predśednika Skupstine, predśednik Kluba poslanika.

Za nepoštovanje Kodeksa mogu se izreći mjere - opomena i javna opomena.

„Javna opomena se objavljuje na internet stranici Skupstine Crne Gore u trajanju od 30 dana, čime se postiže da i šira javnost bude upoznata sa ovom mjerom koja je poslaniku izrečena, sto posredno treba da doprinese da što manje ovakvih mjera bude izrečeno poslanicima, kao izabranim predstavnicima građana“, kaže se u obrazloženju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR