14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović u Sarajevu: Zabrinjava zamagljivanje politike proširenja

Politika

Tag Video
Comments 2

Đukanović u Sarajevu: Zabrinjava zamagljivanje politike proširenja

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber
Poruka Đukanovića iz Sarajeva

Sastanak država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) na kojem učestvuje predśednik Crne Gore Milo Đukanović počeo je danas u Sarajevu.

Đukanović je sa sastanka poručio da zabrinjava zamaglivanje politike proširenja: 

"Mi u Crnoj Gori čvrsto vjerujemo da je evropska perspektiva jedini garant da region Jugoistočne Evrope zaista pretvorimo u zonu mira, sigurnosti, bezbjednosti i razvoja, što je i temeljni cilj Procesa saradnje. Zato nas zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja. Ističemo koliko je za nas važno imati EU kao partnera koji podstiče reformske procese i daje jasnu i nepromjenjivu perspektivu, koliko je vrijeme dragocjeno i koliko je nužno koristiti ga odgovorno i racionalno. Kako zbog Balkana koji je već propustio puno svojih istorijskih prilika, tako i zbog Evrope koja rizikuje da propusti sadašnju priliku i potvrdi i unaprijedi svoju konkurentnost i prestižnost u aktuelnom globalnom prestrojavanju.I tu dolazimo i do naše druge teme - bolje povezanosti i saradnje unutar regiona i Evrope kao uslova njegovog dugoročnog i održivog razvoja i stabilnosti.", poručio je Đukanović iz Sarajeva. 

Đukanović je kazao i da nema važnijeg preduslova za ekonomski  i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti Regiona na EU.

"I ovom prilikom naglašavam dva ključna aspekta – sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje, transportno, energetsko i digitalno. I naravno obrazovanje. Teško je govoriti o razvoju, mobilnosti radne snage i slobodnom protoku roba i kapitala u fizički slabo povezanom regionu i u uslovima deficita znanja", kazao je Đukanović.

"Nedavno sam pročitao podatak iz jednog istraživanja koje je sproveo Savjet za regionalnu saradnju da jedna trećina mladih na Zapadnom Balkanu, starosti od 25-34 godine, nije zadovoljna vještinama koje im pruža postojeći obrazovni sistem a koje su im neophodne u obavljanju posla; dok je kod više od trećine njih, tačnije 36%, u posljednjih 12 mjeseci bilo traženo da ili nauče nove ili poboljšaju postojeće vještine. Ako pogledamo taj podatak i u kontekstu onoga da 61% mladih u regionu članstvo u EU vidi kao 'dobru stvar', vezujući gaza povećanje mogućnosti putovanja, obrazovanja i rada u inostranstvu, onda je nesumnjivo jasno šta mora da bude prioritet naših politika i vlada. Ako se tome doda da nam populacija ubrzano stari, a po čemu region ipak prati trendove razvijenog svijeta, i da imamo već dugo prisutnu praksumasovnog odlaska mladih, o čemu nam više mogu govoriti izemlje učesnice ovog procesa a koje su članice Unije, onda je ozbiljnost situacije i važnost pravovremene reakcije još naglašenija", kazao je Đukanović. 

Samit u Poznanju potvrdio je, kaže Đukanović, da je određeni napredak postignut, ali i da preostaje dosta onoga na čemu treba intenzivno raditi i đe treba uvećati napore i međusobno povjerenje.

"Vjerujem da fokus regionalne ekonomske saradnje treba prvenstveno da bude na agendi povezivanja i konkretnim rezultatima u toj oblasti. Za Crnu Goru važan iskorak predstavlja potpisivanje Memoranduma o saradnji u razvoju međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, koji je rezultat inicijative Crne Gore. Ponavljam zahvalnost vladama zemalja na podršci ovom projektu u Poznanju".

 Crna Gora, kako je istakao, pozdravlja deklaraciju koja će danas biti usvojena.

"Ostajemo snažno posvećeni promociji dobrosusjedske politike i regionalnoj saradnji u pravcu jačanja demokratije, uzajamnog razumijevanja i povjerenja i međusobne povezanosti. Čvrsto vjerujemo da je neophodno nastaviti sa onim aktivnostima i politikama koje su komplementarne evropskoj integraciji regiona. Kao potvrdu tome iduće godine Crna Gora će predsjedavati Centralnoevropskom inicijativom i Zapadnobalkanskim fondom. Vjerujem da će to biti prilika da se dodatno osnaže regionalni procesi i sinergija različitih inicijativa.Na kraju čestitao bih Kosovu preuzimanje predsjedavanja Procesom i poželio uspjeh u realizaciji zajedničkih ciljeva", zaključio je Đukanović.

Današnjim sastankom završava se jednogodišnje predśedavanje Bosne i Hercehovine tom inicijativom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Edi89

Djukanovic bolje od bilo koga drugog razumije Balkan i njegov mentalitet

Vojnik777

Crna Gora treba da je ponosna sto ima ovakvog predsjednika