14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović: Odnosi CG i SAD-a zasnovani na prijateljskim osnovama

Politika

Comments 0

Darmanović: Odnosi CG i SAD-a zasnovani na prijateljskim osnovama

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država zasnivaju se na prijateljskim osnovama uz kontinuirani razvoj na bilateralnom planu i strateško partnerstvo u okviru NATO-a, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopštili su da je Darmanović u okviru pośete Vašingtonu, đe učestvuje na Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda, imao niz sastanaka sa zvaničnicima SAD-a.

U razgovoru sa kongresmenkom Šeli Pingri, Darmanović je naveo da je zadovoljan odnosima i saradnjom između dvije države i zahvalio na snažnoj podršci SAD-a i američkog Kongresa članstvu Crne Gore u NATO, koja predstavlja potvrdu trajnog prijateljstva i savezništva.

Sagovornici su ocijenili da je saradnja koja je obilježila partnerstvo Crne Gore i Savezne države Mejn veoma uspješna.

Darmanović je, na sastanku sa predśedavajućim Komiteta za unutrašnju bezbjednost i Potkomiteta za Evropu u Senatu SAD-a Ronom Džonsonom, kazao da se odnosi dvije države zasnivaju na prijateljskim osnovama uz kontinuirani razvoj na bilateralnom planu i kroz strateško partnerstvo u okviru NATO-a.

Darmanović je ponovio posvećenost Crne Gore izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

On je ukazao na ostvarene rezultate Crne Gore u procesu integracije u EU i zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pruža u tom smislu.

Džonson je istakao da je Crna Gora prepoznala značaj projektovanja vrijednosti Alijanse i ponovio važnost prisustva Sjedinjenih Država na Zapadnom Balkanu.

Darmanović je u razgovoru sa višom direktorkom za Evropu u Centru za strateške i međunarodne studije Heder Konli istakao značaj koji Crna Gora pridaje regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima i, na toj liniji, upoznao sa aktuelnim prilikama na Zapadnom Balkanu.

“U kontekstu punog savezništva u okviru NATO-a, tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o bezbjednosnim i drugim izazovima u regionu i svijetu“, kaže se u saopštenju.

Darmanović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas Okvirni sporazum u oblasti infrastrukturnih projekata.

„Šefovi diplomatija dviju država pozdravili su potpisivanje Sporazuma i razmijenili mišljenja o aktuelnom momentu unutar Unije i ponovili značaj nastavka politke proširenja“, rekli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR