Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nuhodžić u Skupštini: Oštrije kažnjavati one koji se vraćaju nasilju i kriminalu

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Nuhodžić u Skupštini: Oštrije kažnjavati one koji se vraćaju nasilju i kriminalu

Po ugledu na praksu iz regiona i Evrope, jedna od inicijativa MUP-a biće uvođenje oštrije kaznene politike za povratnike i višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja, nasilja u porodici poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić odgovarajući danas u Skupštini na pitanje poslanice Maje Bakrač.

"Vjerujem da nam je svima cilj da se kriminalci što duže zadrže u zatvoru, kako ne bi bili u prilici da ponavljaju krivično djelo. Takođe, treba da djelujemo preventivno na moguće učinioce krivičnih djela i da pokažemo snažnu odlučnost države da se za najteža krivična djela izriču odgovarajuće kazne zatvora. Na ovaj način utičemo i na svijest građana i na njihov osjećaj sigurnosti, što je naš apsolutni prioritet“, rekao je Nuhodžić.

Saopštio je da kaznena politika mora biti primjerena okolnostima, ambijentu jednog društva i onim segmentima kriminalnog ponašanja koji se stalno mijenjaju i prilagođavaju savremenim tokovima.

Informisao je da je Ministarstvo pravde iniciralo formiranje Radne grupe koja će izraditi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, a u kojoj će učestvovati i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Ministar je dodao da će MUP predložiti i pooštravanje sankcija za krivična djela iz oblasti nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

"Kada se pronađe kod nekog ilegalno oružje i kada se on pošalje na nekoliko godina umjesto na nekoliko mjeseci iza rešetaka, nikome više neće pasti na pamet da ga nosi na ulici. Kao društvo treba da pošaljemo poruku da ne tolerišemo nelegalno oružje i da će za to krivično djelo biti veća zatvorska kazna. U krajnjem, na ovaj način ćemo uticati i na suzbijanje krivičnih djela protiv života i tijela2", saopštio je ministar.

Nuhodžić je naveo da je pitanje kaznene politike kompleksno i da svi treba da daju doprinos, kako policija, tužilaštvo, sudovi, tako i stručna javnost, civilni sektor, mediji i građani i, na taj način, doprinesu donošenju zakona koji će omogućiti efikasnu borbu protiv svih oblika kriminala.

Takođe, ukazao je na važnost i neophodnost poboljšanja uslova u zatvorima, kvalitetnijeg programa resocijalizacije koji se nudi osuđenim licima, kao i na pružanje psiho-socijalne podrške, koji, između ostalog, treba da utiču na suzbijanje društveno štetnih ponašanja.

Ostavi komentar

0/300