Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

CBCG: Ukidanje kolaterala kao kriterijuma za klasifikovanje kredita

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina

CBCG: Ukidanje kolaterala kao kriterijuma za klasifikovanje kredita

Savjet Centralne banke usvojio je danas izmjene i dopune Odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama, a glavna novina odnosi se na ukidanje kolaterala, čak i prvoklasnog, kao kriterijuma za klasifikovanje kredita.

Iz CBCG saopštili su da se predloženim izmjenama odluke vrši njeno dalje usklađivanje sa relevantim evropskim propisima i smjernicama Evropskog bankarskog regulatora (EBA).

„Glavna novina odnosi se na ukidanje kolaterala, čak i prvoklasnog, kao kriterijuma za klasifikovanje kredita. To znači da, ukoliko su ispunjeni ostali uslovi za klasifikovanje kredita u grupu nekvalitetnih kredita, kredit mora biti klasifikovan kao nekvalitetan, bez obzira na vrstu kolaterala kojim je obezbijeđen“, objasnili su iz CBCG.

Predloženim izmjenama obezbjeđuje se da podaci o nekvalitetnim i restruktuiranim kreditima u bankarskom sistemu u Crnoj Gori budu u potpunosti uporedivi sa podacima država članica Evropske unije (EU).

CBCG pripremila je i Informaciju o uvođenju instant plaćanja i daljem razvoju platnih usluga u Cnoj Gori, u kojoj je opisana namjera dalje modernizacije platnog sistema.

„Savjet je zaključio da je uvođenje instant plaćanja neophodno, radi obezbijeđivanja preduslova za primjenu savremenih tehnoloških inovacija u oblasti platnog prometa, a u cilju povećanja konkurencije, otvaranja tržišta za nove učesnike, smanjenja troškova plaćanja i smanjenja korišćenja gotovine i plaćanja koja se obavljaju putem platnih kartica“, dodali su iz CBCG.

Savjet je ocijenio opravdanim da se, uporedo sa izradom radne verzije Nacrta izmjena i dopuna zakona o platnom prometu, kojim će se implementirati PSD2 (EU direktiva o platnim uslugama), pristupi sagledavanju svih tehničko-tehnoloških zahtjeva za obezbjeđivanje sigurnog i efikasnog poslovanja novih pružalaca platnih usluga i njihovog obaveznog povezivanja sa bankama, u skladu sa zahtjevima iz pomenute direktive.

Savjet je na śednici usvojio i Makroekonomski izvještaj CBCG za prvi kvartal.

„Prema preliminarnim podacima Monstata, u prvom kvartalu je ostvaren realni rast po stopi od tri odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Ocijenjeno je da je ta stopa, iako nešto niža u odnosu na rast zabilježen u prošloj godini, potvrda nastavka dinamičnog rasta domaće ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Najznačajniji rast zabilježili su sektori građevinarstva i turizma. Pozitivnim je ocijenjen i trend rast zaposlenosti zabilježen u prvom kvartalu ove godine.

Bankarski sektor u prvom kvartalu bio je stabilan, solventan, profitabilan i visoko likvidan. Nastavljen je trend pada nekvalitetnih kredita i kamatnih stopa.

Savjet je usvojio i izvještaj o kretanju cijena za prvi kvartal, u kojem se navodi da je inflacija u Crnoj Gori, mjerena potrošačkim cijenama, u martu u odnosu na decembar prošle godine iznosila 0,7 odsto, što je, najvećim dijelom, rezultat rasta cijena u kategorijama hrana i bezalkoholna pića i prevoz.

U izvještaju se navodi da se tokom ove godine očekuje umjerena stopa inflacije.

„Modelska prognoza ukazuje da će se inflacija, mjerena preko indeksa potrošačkih cijena, u zavisnosti od mjeseca, kretati u intervalu od 0,2 odsto do 2,8 odsto, sa centralnom projekcijom od 1,2 odsto. Ekspertska procjena CBCG je slična modelskoj i ona ukazuje da se u ovoj godini može očekivati inflacija u rasponu od jedan odsto do 2,5 odsto“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300