10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Banac: Čuvajte se Crnogoraca poput Andrije Radovića i Andrije Mandića

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 3

Banac: Čuvajte se Crnogoraca poput Andrije Radovića i Andrije Mandića

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Hrvatski istoričar, pisac, profesor emeritus na američkom univerzitetu Jejl Ivo Banac kaže za Pobjedu kako je poznato da se istorija Crne Gore sistematski srbizira još od vremena Sima Milutinovića Sarajlije, te da su u toj preradi učestvovali i mnogi Crnogorci.

"Ipak, koliko god su politička iskustva, suvremene crnogorske nacionalne integracije i nova istraživanja posve promijenila ovu iskrivljenu sliku, temeljni ideologem velikosrpske politike još uvijek je navodno srpstvo Crnogoraca”, ocijenio je u intervjuu Pobjedi.

Možda je, kaže on, dopušteno sumnjati u „Srbe sva tri zakona“, u to da je Katolička crkva stvorila Hrvate, pa čak da štokavsko narječje nije samo po sebi isključivo srpsko, „ali posumnjati u ʼsrpsku Špartuʼ jest neoprostiva jeres, povreda nulte dogme velikosrpskog nacionalizma”.

To, prema njegovim riječima, samo po sebi nije neka novost da sa sobom ne nosi i jasan strateški cilj: likvidaciju i preuzimanje teritorije crnogorske države u korist Velike Srbije.

"Hitler je tipičan primjer velikodržavnog nacionaliste koji je svoju domovinu Austriju nužno pripojio Velikonjemačkom Rajhu. Čuvajte se Crnogoraca poput Andrije Radovića i Andrije Mandića, jer oni nikad i nisu krili svoje unionističke ciljeve. I da, to je i ispit za srpsku opoziciju. Ako ne pristajete na nezavisnost Crne Gore i nacionalnu posebnost Crnogoraca onda ste u Vučićevu taboru”, poručio je Banac odgovarajući na pitanje u čemu se razlikuje odnos srpske vlasti i opozicije prema Crnoj Gori.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

Laži su najjače oružje protiv Crne Gore, ali se zaklela Zemlja Raju, da će sve tajne da se saznaju.

Misko

Sve gore je hirurski precizno navedeno e jos kad bi DPS to razumio Crna Gora nebi bila svedena na teritoriju sa upitnim indentitetom,zalosno!

Šćepan

Treba li neko da se zamisli zbog stvari koje su jasne i opasne po Crnu Goru? Laži i falcifikate treba svakodnevno i sistemski razotkrivati, te naći načina dođu i do onih koji se u njih kunu kao da su im se pred očima dešavale. Svaka čast Anteni M, ali to mora da bede zadatak Vlade ili nekog njenog tijela. Volimo te Crna Goro!