10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Građanska Crna Gora snažnija od nacionalista raznih boja

Izvor: Foto: SDP

Politika

Comments 5

Vujović: Građanska Crna Gora snažnija od nacionalista raznih boja

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crna Gora je utemeljena kao građanska država, sve vjere i nacije su njeno bogatstvo i zato ne smije dozvoliti bilo kakve i bilo čije nacionalističke performanse kojima se ugrožava njeno građansko biće, poručuje generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović. 

"Građansko biće države je suviše vrijedno obilježje i njena temeljna ustavna, socijalna i politička vrijednost da bi se dozvolilo nacionalistima raznih boja da se prepucavaju preko leđa Crne Gore, čemu svjedočimo ovih dana.

Emancipatorski, antiratni, suverenistički pokret devedesetih godina prošlog vijeka, čiji je jedan od stubova bio SDP, nastao je upravo na odbrani dominantno od jednog nacionalizma, čuvajući dostojanstvo i pravo svakog građanina ove države da bude svoj na svome.

Kako je građanska Crna Gora u tom teškom vremenu uspjela da pobijedi nacional-šovinistiku politiku jasno je da će i danas, kao dio evroatlantske porodice naroda, izaći na kraj sa svima koji namjeravaju da urušavaju građanske temelje promovišući taj ili neki drugi nacionalizam", navodi on.

Dodaje da je građansko i multietničko biće koje je građeno vjekovima snažna garancija odbrane od raznih nacionalističkih orgijanja.

"Zato je pogrešna kalkulacija nacionalista raznih boja da će kroz delegitimaciju ovakve vlasti, koja širi nepravdu na svakom koraku, obesmisliti i samu suštinu države koju smo obnovili 2006.

Crna Gora neće biti talac bilo čijeg nacionalizma. To mora biti jasno kako onima koji su nedavno “oslobađali” naše more tako i onima koji misle da im članstvo u nacionalnoj partiji daje za pravo da ne poštuju zakone ove države ili čak da prave zabrane od djelova teritorije Crne Gore određujući ko jeste a ko nije dobrodošao", navodi on. 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Kardang

@ja,Ako mislite sto vise Grnogorstva jaca drzava _to je zabludavideli

ja

podržavam sve šo je rečeno. SDP nije samo zakon o majkama, niti je samo partija od nekoliko godina. naravno da nije savršena, niti je bezgrešna, pogotovo po posljednjih par godina. ali je činjenica da je trenutno jedina crnogorska partija! moraju obnoviti kadar, i držati se tvrdo crnogorstva

Nikac Od Rovinja

Nijesu su sporne zasluge i prošlost SDP. Sporna je njena sadašnjost, odnosno posljednjih pola decenije. Tokom kojih je SDP pljunula na sve vrijedno što je uradila. I tokom kojih je kabinetski servis, poput Ivana Vujovica, avanzovao u ideologe nove SDP- koja bježi od pomena crnogorskog i lizanje sa DF pokusava da proda kao građanski koncept.