9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jedno pričaju kod Orava, drugo u amandmanima, a treće sa pokretom "Odupri se“

Politika

Comments 0

Jedno pričaju kod Orava, drugo u amandmanima, a treće sa pokretom "Odupri se“

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Inicijativa Demokratske Crne Gore, koja je saopštena na sastanku sa pokretom "Odupri se“, da vlada građanskog jedinstva treba da bude formirana do 1. decembra i da bez nje nema izbora značajno izlazi iz okvira Briselskog plana, ali i amandmana koje su uz medijaciju EU dogovorili DPS i Demokrate.

Ti amandmani su postali sastavni djelovi odluke o formiranju Odbora za reformu izbornog zakonodavsta koja je usvojena glasovima 42 poslanika 31. jula ove godine.

"Nema izbora bez vlade građanskog jedinstva i to upravo na onaj način kako predviđa Sporazum za budućnost koji je potpisalo 39 poslanika opozicije, zajedno sa predstavnicima pokreta "Odupri se“ - da jednu trećinu mjesta u vladi zauzme opozicija, jednu trećinu DPS i jednu trećinu civilni sektor. Pritom, kako i predviđa Sporazum, premijer ne smije biti iz redova onih koji sada vrše vlast. Vladu građanskog jedinstva treba formirati najkasnije do 1. decembra 2019. godine“, navodi se u saopštenju Demokrata nakon sastanka sa pokretom "Odupri se“ održanog u srijedu.

NEUSTAVNOST ZAHTJEVA

Pobjeda je ranije pisala o neustavnosti ovakvog rješenja u Sporazumu za budućnost: Ustav Crne Gore predviđa da ne može biti priznata ona vlast koja nije zasnovana na slobodnoj volji građana.

U amandmanima koji su usvojeni u parlamentu, kao rezultat dogovora DPS-a i Demokrata uz medijaciju šefa Delegacije EU u Podgorici Aiva Orava, nema ni riječi o vladi građanskog jedinstva, datumu početka rada te vlade kao i da je formiranje takve izvršne vlasti uslov za izlazak za izbore.

U amandmanu 9 koji je sastavni dio Odluke - samo se pominje formiranje nadzornog tijela.

"Odbor će definisati model za obrazovanje nezavisnog nadzornog tijela za praćenje dosljedne primjene usvojenih zakona i podzakonskih akata, te ostvarivanja prava i sloboda učesnika u izbornom procesu“, navodi se u amandmanu 9.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR