6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Ako u Podgorici ima političke volje, Rusija spremna za normalizaciju odnosa"

Politika

Tag Gallery
Comments 3

"Ako u Podgorici ima političke volje, Rusija spremna za normalizaciju odnosa"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber
Ruski ambasador poručio Đukanoviću

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Kosova Iljbera Hise, Ruske Federacije Vladislava Vladislavoviča Maslenikova, Bosne i Hercegovine Branimira Jukića, Slovenije Gregora Preskera i Novog Zelanda Entonija Džordža Simsona, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Đukanović je izrazio očekivanje da će do kraja mandata novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa tradicionalno prijateljskim vezama.

Konstatovao da je od žaljenja što odnosi danas nijesu u tom duhu, važnija spremnost da ih zajedničkim radom dovedemo na očekivani nivo.

“Sadašnji su posljedica poremećaja na globalnoj političkoj sceni”, ocijenio je Đukanović, ističući i spremnost da kroz komunikaciju sa evropskim partnerima doprinosimo pravilnom razumijevanju i obnovi kvalitetne saradnje Rusije i EU.

Đukanović je istakao da ne precjenjujemo svoj značaj, ali ne želimo ni da propustimo priliku za doprinos unapređenju odnosa na globalnoj sceni.

Ocijenio je i da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvrđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori.

Uz respekt prema tradiciji, i svijest da dinamiziranje odnosa zahtijeva izvjesnu postupnost, podsjetio je i na podršku Rusije i u novije vrijeme, naročito uoči referenduma o nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja Crne Gore.

Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom nas, kako je kazao, spajaju tradicionalne viševijekovne veze prijateljstva.

Saglasan je da je zategnutost u odnosima povezana pored ostalog sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da naši narodi zaslužuju bolje odnose.

“Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome”, naglasio je ruski ambasador.

Maslenikov je izrazio zahvalnost za nedavno izrečene ocjene predsjednika Đukanovića o ulozi i doprinosu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, što je dio zajedničke istorije.

Ambasador je izrazio spremnost za pragmatičnu saradnju u obostranom interesu, na ekonomskom i multilateralnom planu.

Uz ocjenu da je Crna Gora značajno napredovala u procesu evropske integracije, rekao je da Rusija sa interesovanjem prati proces proširenje EU i nikada nije bila protiv toga.

Navodeći primjer zemalja koje su članice i EU i NATO-a, a imaju razvijene odnose sa Rusijom, poručio je da je Rusija otvorena za dijalog i traženje rješenja za sva pitanja od zajedničkog interesa.

Đukanović je na kraju poručio da su njegova vrata, kao i svih drugih crnogorskih institucija, otvorena za ambasadora Maslenikova i druge predstavnike Rusije, u cilju prevazilaženja sadašnjeg stanja i osavremenjavanja bilateralnih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom između naših zemalja i naroda.

U razgovoru sa ambasadorom Kosova, Đukanović je ukazao na napredak u odnosima dvije zemlje, razuđenu saradnju i učvršćivanje povjerenja kroz stremljenje zajedničkim strateskim interesima i rješavanje pitanja međudržavne granice.

Ukazao je i na značaj saradnje dvije vlade i drugih organa u brojnim oblastima, kao i spremnost Crne Gore da svoja iskustva iz procesa integracije podijeli sa Kosovom.

“Jedan od važnih prioriteta saradnje je i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje, gradnjom nove željezničke pruge i putne saobraćajnice, što će pospješiti i ekonomske i turističke tokove”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik je naglasio da Crna Gora sa pažnjom prati aktuelne prilike na Kosovu u kontekstu obnove dijaloga Beograd –Priština i značaja rješavanja tog pitanja za stabilnost regiona, i iskazao očekivanje da će predstojeći izbori biti korak dalje u pravcu strateskih interesa zemlje.

Hise je kazao da mu je čast da obavlja mandat u najprijateljskijoj zemlji regiona, te da će biti posvećen daljem razvoju odnose.

“Uzdamo se u podršku i iskustvo  Crne Gore kao zemlju  šampiona u evropskim i evroatlantskim inegracijama. Dobri odnosi Crne Gore i Kosova garant su da razmišljamo o boljem regionu i zajedničkom interesu i evropskoj perspektivi”, zaključio je Hise.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Bosne i Hercegovine iskazao očekivanje da njegova diplomatska misija bude nastavak prethodno uspješno obavljenog posla između dvije države.

Odličnim odnosima doprinijelo je i učvršćeno povjerenje i saradnja, kao i potpisivanje Sporazuma o razgraničenju.
On je iskazao uvjerenje da će i razvoj događaja na unutrašnjem planu, skoro konstituisanje vlasti u BiH pospješiti saradnju i unaprijediti stabilnost i doprinijeti prosperitetu zemlje iostvarivanju strateških ciljeva, kao i stabilnosti regiona.

U tom smislu, istakao je da je integracija regiona i puna pripadnost evropskom sistemu vrijednosti, put za prevazilaženje višedecenijskog zaostajanja, čemu Crna Gora daje snažan doprinos.

U kontekstu daljeg razvoja političkog dijaloga on je ukazao na potrebu stvaranja uslova za punu valorizaciju razvojnih resursa dvije države, posebno unapređenja infrastrukture i energetskih potencijala.

Jukić je istakao da je Crna Gora primjer dobrog susjeda i zahvalio za iskreno prijateljstvo.

“Crna Gora je i primjer u regionu u pogledu evropskih i evroatlantskih integracija i implementaciji tih vrijednosti za sve države ZB”, kazao je ambasador.

On je ponovio poziv predsjedniku za zvaničnu posjetu BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Slovenije iskazao zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države koji nijesu samo partnerski, već i prijatelsjki.

“Posebno je to bilo značajno u periodu savladavanja izazova i integracionih procesa. Zahvalni smo za podršku Slovenije Crnoj Gori i zemljama regiona na putu ostvarivanja evropskih i evroatlantskih interesa, jer je to osnovna potreba ovog regiona”, ocijenio je Đukanović, iskazujući očekivanje da će se zastoj na tom putu uskoro prevazići u našem, ali i interesu Evrope i njene stabilnosti i prosperiteta.

Đukanović je zahvalio za razvojnu  podršku Slovenije, kao i u ekspertskoj i ekonomskoj ravni.

Uz podsjećanje da smo lakše savladavali put ka članstvu u NATO uz podršku u oblasti odbrane, podsjetio je na uspjehe i prostor za produbljivanje saradnje u u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i zdravstva.

Ambasador Presker je najavio dalju podršku Crnoj Gori, visoko cijeneći prijateljstvo dvije države. Značajno prisustvo slovenačkih investitora u Crnoj Gori, ali i crnogorskih u Sloveniji svjedoči o dobroj saradnji, kazao je ambasador, što će biti potvrđeno i na skorašnjem privrednom sajmu u Celju.

On je, uz ocjenu da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu, kao i da je  napravila najviše koraka ka članstvu u EU poručio da je mjesto Crne Gore i ZB u Uniji.

Đukanović je ambasadoru Novog Zelanda kazao da je opredjeljenje Crne Gore da radi na unapređenju odnosa bez obzira na geografsku udaljenost, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

“Na to nas inspirišu sve veći izazovi sa kojima se suočava Evropa u pogledu bezbjednosti i zato moramo zajednički doprinositi vitalnim interesima”, kazao je on.

Ukazao je i na prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno imajući u vidu rezultate razvoja na Novom Zelandu.

Amabasador Simson kazao da mu je čast što je akreditovan u našoj zemlji, kao i zbog susreta sa državnikom koji je dao veliki doprinos stabilnosti i saradnji u regionu.

Ukazao je na vrijednosnu bliskost dvije države, i iskazao interes za saradnjom u oblasti turizma, poljoprivrede i obnovljivim izvorima energije, za šta, kako je kazao, Crna Gora ima značajne potencijale.

Potvrdio je opredjeljenje Novog Zelanda da podrži Crnu Goru na multilateralnom planu, u skladu sa dobrom međunarodnom praksom.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Ruskom ambasadoru je trebalo kazati da u CG ima političke volje za normalizacijom odnosa sa Rusijom, ali pod jednim uslovom. Taj uslov je da Putin ne bude na vlasti jer je direktni nalogodavac terorizma u CG 2016. i planiranja ubistva Đukanovića, preko ona dva agenta GRU.

bajp

@vuko Polako. I Staljin je htio da zgazi Tita i Yugoslaviju pa su Rusi dosli poslije da se izvinjavaju. Imaju oni taj obicaj kad vide da su prećerali. I kad vide sta im moze biti interes .

vuko

Rusija podrzava jaku srpsku drzavu na balkanu i gleda na crnogorsku nezavisnost kao na privremeno rjesenje a obnovu crnogorske crkve uopste ne podrzava. Ali ko nas pita...