14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Neka Han brine o standardima u svojoj zemlji

Politika

Comments 0

Marković: Neka Han brine o standardima u svojoj zemlji

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora u dijelu socijalne i stambene politike ne primjenjuje prakse Evropske unije (EU), već ono što je interes države, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković tokom radne posjete Nikšiću.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu komesara Johanesa Hana da dodjela stanova javnim funkcionerima nije u skladu sa praksom EU, Marković je rekao da nije siguran u kom konteksu je data ta izjava.

„Interes države je da rješava stambena pitanja svih kojima su neophodna, pa gradimo stanove i za penzionere, zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, Ministarstvu unutrašnjih poslova“, rekao je Marković i dodao da komesar Han treba da brine o standardima rješavanja stambenih i socijalnih potreba u svojoj zemlji. 

Prema riječima Markovića, to nije politika koja zahtijeva standard, već nacionalna politika i pravo države.

„Ako je bilo devijacija, mi ćemo ih eliminisati. Mnogi nas kritikuju i zbog toga prave famu oko dodjele stanova za oko 90 državnih funkcionera, čija smo imena objavili, kao da ti ljudi već nijesu bili prijavili svoju imovinu i bili obavezni da je prijave“, rekao je Marković.

On je kazao da je na hiljade službenika u različitim sektorima riješilo svoje stambeno pitanje uključujući ljekare, profesore, sportiste, ali da se o tome ne govori.

„Razumijem da je ovo politički interes i kampanja, tako da nema velike nervoze, jer je ovo važna ukupna politika Vlade i lokalnih samouprava, pa je u Opštini Nikšić u prošloj godini stanove dobilo 63 zaposlenih u zdravstvu, a 75 je podijeljeno penzionerima“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, do kraja godine biće i 104 stana u sektoru bezbjednosti u Nikšiću, i to može da smeta samo nedobronamjernima.

„Razumijem da je ovo poseban politički trenutak i da je potrebno kompromitovati vlast i obračunati se sa Vladom, i na ovom pitanju veoma pažljivo pratim te prigovore u skladu sa zakonom i odlukom koja je donijeta na osnovu zakona i, ako to nije dobro, prilagođavaćemo se i mijenjati našu politiku, ali od nje nećemo odustajati“, rekao je Marković.

On je kazao da oni koji rade u nevladinim organizacijama, koji kritikuju Vladu i vlast, kažu da ne rješavaju stambena pitanja iz novca građana, i upitao je „od koga je to onda novca radeći u Crnoj Gori“.

„To je osjetljivo pitanje i spreman sam da u parlamentu, ili bilo gdje, raspravljam o cjelishodnosti i potrebi ove politike“, rekao je Marković.

Premijer je naveo da je za samo dvije godine rada ove Vlade, dato više od osam miliona EUR direktnih investicija stambenim zadrugama i zaposlenima u tim oblastima kako bi rješavali stambena pitanja po povoljnim uslovima.

„U tom periodu za više od 1,55 hiljada zaposlenih riješeno je stambeno pitanje u različitim sektorima pod izuzetno povoljnim uslovima, gdje cijena kvadrata ne prelazi 550 EUR“, rekao je Marković

Upitan da li će profesorica Bojana Lakićević Đuranović, koja je optužena da je plagirala svoj naučni rad, biti povučena iz radnih grupa i pregovora sa EU, Marković je odgovorio da će to biti apsolutno urađeno, ako je to potvrđeno.

„To je dio nadležnosti Vlade i, ako je tačno, samo mora da reaguje Upravni odbor Univerziteta, jer lice sa takvom devijacijom u svojoj profesionalnoj karijeri ne može biti dio Vladinog tima“, rekao je Marković.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR