Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Živković: Precizirano pravo korišćenja podataka iz biračkog spiska

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Mina

Živković: Precizirano pravo korišćenja podataka iz biračkog spiska

Podaci iz biračkog spiska moći će da se upotrebljavaju isključivo na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ili odobrenja osobe na koju se odnose, predviđeno je izmjenama Zakona o biračkom spisku koje je pripremila Radna grupa Odbora za reformu izbornih zakona.

Poslanik Demokratske partije socijalista i član Radne grupe Danijel Živković kazao je da su te izmjene predložili vladajuća koalicija, civilni sektor i akademska zajednica, u okviru zajedničkog rada.

"Radna grupa dva je intenzivno radila na izmjenama Zakona o biračkom spisku, u skladu sa preporukama posmatračke misije OEBS-a i ODIHR-a, kao i nevladinog sektora, akademske zajednice i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)", rekao je Živković.

Prema njegovim riječima, važna izmjena odnosi se na zaštitu podataka o ličnosti, što je bila jedna od preporuka posmatračke misije OEBS-a i ODIHR-a.

"A odnosi se na to da se podaci iz biračkog spiska mogu upotrebljavati isključivo na osnovu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ili na osnovu odobrenja lica na koje se ti podaci odnose", precizirao je Živković.

Kako je naveo, neke od najznačajnijih izmjena odnose se na član Zakona o biračkom spisku koji se odnosi na sticanje uslova za ostvarivanje biračkog prava i upisa u birački spisak, a koji je usklađen sa Ustavom Crne Gore.

"Druga važna izmjena odnosi se na pitanje saradnje između Državne izborne komisije (DIK) i MUP-a", navodi se u izjavi Živkovića dostavljenoj medijima.

On je podsjetio da je do sada DIK vršio nadzor i monitoring nad primjenom Zakona o biračkom spisku.

"Od sada će učesnici u izbornom procesu moći da se obrate isključivo MUP-u za sve nedoumice u pogledu primjene ovog zakona, za razliku od prethodnog rješenja", kazao je Živković. 

Ostavi komentar

0/300